Provrör
1 av 2
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Foto: Dan Hansson/TT
52-årige Magnus Knutsson från Södra Sandby har prostatacancer och väntar på en operation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Knutsson väntar på en canceroperation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Stor oro i lång väntan på canceroperation

3:21 min

Väntetiderna till canceroperationer i Skåne har vuxit under hösten. För 52-årige Magnus Knutsson från Södra Sandby var det tio veckor till planerad prostatacanceroperation.

– Det är klart att det har varit en oro. Jag har sovit sämre och inte kunnat koncentrera mig lika mycket på arbetet, säger Magnus Knutsson.

Magnus Knutsson började testa sig för prostatacancer tidigt, eftersom hans pappa haft det, och det finns en risk för ärftlighet.

– I våras hittade läkaren att det var en förändring, och sedan har det rullat på med olika undersökningar sedan i maj, säger han.

– I höstas fick jag beskedet att det var en aggressiv form som krävde att jag opererades så snabbt som möjligt, säger Magnus Knutsson.

Beskedet från sjukvården var att Magnus Knutsson var i den högst prioriterade gruppen och att han skulle opereras inom fyra till sex veckor.

– Sedan fick jag besked om att jag hade mer än tio veckor fram till preliminär operationstid, säger han.

Nyheterna har flera gånger under hösten rapporterat om växande väntetider till canceroperationer. Anledningen är att operationssalar på Skånes universitetssjukhus tvingats stänga på grund av att operationssjuksköterskor slutat och att sjukhuset inte lyckats rekrytera nya. Kapacitetsbristen har bland annat drabbat patienter med cancer i lever, bukspottkörtel eller tjocktarm.

Det är klart att det finns en oro att det sprider sig till andra delar av kroppen.

Senaste larmet kom från urologin om att prostatacancerpatienter med en medelriskcancer, som normalt ska opereras inom sex veckor, nu kan få vänta i fyra månader.

– Ju längre tid man väntar på en behandling, desto större är faktiskt risken att man inte botar i de fall där det är botbart. En lång väntetid är såklart en stor risk för patienterna, säger Thomas Jiborn, överläkaren i urologi.

För Magnus Knutsson med en aggressiv form av prostatacancer var beskedet om tio veckors väntan på operation oroande.

– Jag vet att så länge cancern är inne i prostatan, så är det god chans att bota.

– Det är klart att det finns en oro att det sprider sig till andra delar av kroppen,  säger Magnus Knutsson.

– Jag hade en nära vän som gick bort i prostatacancer under hösten, och det har också bidragit till oro, säger han.

Men nu slutar det i sju i stället för tio veckors väntan för Magnus Knutsson. Anledningen är att han fått en återbudstid och kan opereras tidigare än planerat.

– Det var nog bara ren tur, för det är inte så ofta de får det tydligen, säger Magnus Knutsson.

Hur kändes det när du fick frågan?

– Det är klart att det kändes bra. Jag gör allt för att kunna komma till tidigare, så det känns jättebra.

Har du förståelse för att det är brist på operationssjuksköterskor och att det är svårt för sjukvården att hitta dem?

– Jag har en förståelse för att sjukvården har svåra beslut att ta, eftersom många grupper behöver prioriteras. Men just cancersjukvården kommer öka framöver så jag hoppas att politikerna kan hitta ett sätt att lösa detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista