CSK Kristianstad.
1 av 3
På Centralsjukhuset i Kristianstad slog operationssjuksköterskorna larm. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Bruno Malmlind är personalchef på Region Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltning Kryh, där Kristianstad ingår.
2 av 3
Bruno Malmlind är personalchef på Region Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltning Kryh, där Kristianstad ingår. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Region Skåne svarar sjuksköterskorna i Kristianstad.
3 av 3
Region Skåne svarar sjuksköterskorna i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Efter larmet: Sjuksköterskorna får nu svar om vårdkrisen

1:00 min

Operationssjuksköterskor i Kristianstad slog larm om att personalbrist drabbar vården. De får svar från Region Skåne att bättre arbetsvillkor väntar.

Enbart på sjukhuset i Kristianstad saknas tolv operationssjuksköterskor när anställda med specialistutbildning slutat eller är sjukskrivna. Personalen har därför slagit larm i ett brev till ansvariga.

Vi är medvetna om situationen i Kristianstad.

Deras larm handlar om att personalbristen drabbar vården. Både anställda, genom ansträngda arbetsvillkor, och patienter, genom stängda salar och inställda eller flyttade operationer.

De svarar

Svaret från Region Skåne är att bättre arbetsvillkor är att vänta.

– Vi är väl medvetna om den situation som är i Kristianstad och vi tar det på allvar. Vi tittar över arbetstiderna. Målet är att teckna ett nytt kollektivavtal med Vårdförbundet och införa det första halvåret 2018. Det är inte bara i Kristianstad utan i hela regionen, säger Bruno Malmlind, som är personalchef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen Kryh.

Flyttar operationer

Region Skåne hanterar även personalbristen på andra sätt.

– Vi flyttar en del operationer. Men då är det inte tunga operationer. Det är inte canceroperationer utan sådana som inte är akuta, säger Bruno Malmlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista