90.000 laxar planteras ut i Helge å

KRISTIANSTAD. I morgon och på torsdag kommer länsstyrelsen i Skåne med hjälp av frivilliga fiskevårdare att plantera ut cirka 90.000 smålaxar i Helge å med biflödena Almaån och Bivarödsån.
Det är ett försök att etablera ett självreproducerande laxbestånd i dessa vattendrag.
De ett par veckor gamla laxarna kommer från laxodlingen i Mörrum. Enligt Skånes fiskerikonsulent Jan Grosen är förhoppningen att de efter ett par års tillväxt i åarna skall vandra ut i havet för att återvända efter ytterligare ett par år till Helge å för att leka. Sedan början av 1990-talet har det pågått ett intensivt arbete för att återskapa en naturlig laxstam i Helge å. En fiskväg har öppnats vid Torsebro kraftverk och ytterligare tre fiskvägar har tillskapats. Samtidigt har alltifrån nykläckta yngel till tvååriga laxungar, så kallat smolt, av Mörrumsålax satts ut. Årets utplantering är emellertid den näst sista för de medel som finns tillgängliga. Under 2003 planeras den sista utsättningen på cirka 50.000 laxungar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".