Skånska pappor är näst sämst på att vabba
Många LO-arbetare, särskilt pappor, tar inte ut den ersättning som de har rätt till under föräldraledigheten. Foto: JESSICA GOW / TT
Skåne

Få pappor tar ut extrapengar

Så många som en tredjedel av LO-anställda, mest pappor, tar inte ut extraersättningen de kan få som föräldralediga. I Skåne rör det sig om cirka 2 500 personer.

För tredje året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå. Men i Skåne har endast åtta procent av papporna tagit ut hela den ersättning som de har rätt till.

Detta kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är 85 procent. Det visar LO:s årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till.

LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Skåne rör det sig om omkring 2500 personer.

Man kan ansöka om ersättningen retroaktivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista