Många vill ha ett brev till jul
Många vill ha ett brev till jul. Foto: Scanpix
Skåne

Vill skicka julkort till Trump och Zlatan

En julhälsning i form av ett julkort vill de flesta svenskar ha, visar PostNords årliga julkortsundersökning. Kungligheter, Zlatan och Leif GW Persson är kändisarna man helst vill skicka julkort till.

Förra året skickades 22 miljoner julkort i Sverige. För tolfte året i rad har PostNord gjort en julkortsundersökning om svenskarnas inställning och vanor kring julhälsningar.

Undersökningen visar att 7 av 10 svenskar föredrar att få sina julkort hem i brevlådan och 6 av 10 uppger att de kommer att skicka sina julhälsningar som fysiska julkort.

Att skicka julkort till sina vänner är viktigast för svenskar i åldern 50-65 och uppåt, medan de yngre prioriterar att skicka till mor- och farföräldrar.

Flera skulle också vilja skicka en julhälsning till en kändis. De fem kända människorna som skulle få flest julkort är kung Carl XVI Gustaf, Donald Trump, kronprinsessan Victoria, Barack Obama/Zlatan (delad fjärdeplats) och Leif GW Persson.

Den största anledningen till att skicka julhälsningar är att det är en tradition, följt av att vilja göra någon glad. 3 av 10 i åldrarna 15-29 skickar sina julhälsningar via sms. Om svenskarna själva får bestämma motiv på julkortet svarar över hälften att de gärna ser ett klassiskt julkortsmotiv, följt av hemmagjorda kort och foton.

För att en hälsning med julfrimärke ska komma fram före jul ska det postas senast den 15 december. Med vanligt frimärke är sista dagen den 19 december.

Julkortsundersökning

74 procent av de tillfrågade vill ha julkort via post 

61 procent tänker skicka sina julhälsningar via post 

I snitt får svenskarna 16 julkort i brevlådan.
52 procent köper färdiga kort, medan 17 procent gör sina egna kort.
52 procent vill helst få julkort med traditionella julmotiv och för 27 procent spelar motivet ingen roll.
20 procent av alla julhälsningar skickar de tillfrågade till sina vänner.
Hälften av de tillfrågade fick julkort från någon i fjol som de inte själva skickade till.
35 procent vill få julkort skickade till sig för att det är tradition.

Källa: PostNord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista