man i förskolan
Göran Karlsson är förskolepedagog och han vill se fler manliga kollegor. Foto: Pär Trulsson
Kristianstad

Endast tre procent inom förskolan är män

0:37 min

En viktig del i arbetet med jämställdhet i förskolan är en jämnare könsfördelning bland personalen. I Kristianstads kommun är endast tre procent av förskolelärarna och barnskötarna män.

– Jag tycker det här är ett superroligt arbete. Här känner jag att jag kan påverka. Jag ska inte böna och be men jag önskar att många fler killar sökte sig till förskolelärarutbildningen, säger Göran Karlsson, som är ensam man bland omkring 35 anställda på Öllsjö förskolor i Kristianstad.

I Kristanstads kommun totalt finns endast 13 manliga förskolelärare av totalt 457 anställda. Därtill finns enbart nio manliga barnskötare av total 229 anställda. Det innebär att runt tre procent av alla anställda inom förskolan är män

Göran Karlsson hoppas på en ändring.

– Männen behövs också här. Dels så blir arbetsklimatet mycket trevligare om man har någon manlig anställd. Sedan finns det klyschor som att barnen även behöver manliga förebilder. Men jag tror en jämnare fördelning är jätteviktigt i jämställdhetsarbetet.

Kristianstads kommun skakades för några år sedan av att en manlig barnskötare våldförde sig och utsatte förskolebarn för sexuella övergrepp på en rad olika förskolor. Mannen dömdes senare till ett långt fängelsestraff. Göran Karlsson tror det här har inneburit att många män drar sig för att börja jobba inom förskolan i Kristianstad.

Enligt uppgift har föräldrar i vissa fall vänt sig till förskolan och hotat med att inte komma dit om man exempelvis skulle ta in en manlig vikarie.

– När det händer så här otäcka saker som det gjorde för några år sedan då har jag förståelse att män flyr fältet. Samtidigt måste man tänka att man inte ska vika ner sig. Det är bara att bita i och arbeta ännu mer och ännu mer intensivt med att det här är en rolig arbetsplats och att männen behövs här, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista