Maria och Enya Nilsson
Maria och Enya Nilsson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Tomelilla

Babyhäng i Kulturhuset

Mamma: Det är mysigt att träffas
1:22 min

Rytmik, rim och ramsor, men även specialvisning i Konsthallen. Babyhänget ger en tidig start in i kulturlivet.

Mellan några bokhyllor på golvet i bibliotekets barnrum bildas en ring av bebisar, som flyger i takt med musiken. Eller snarare gungar lite till rytmerna, vilandes på sina föräldrars ben.

Det är babyhäng på Kulturhuset i Tomelilla, och just nu pågår det babyrytmik. Varje onsdag under hösten har Kulturhuset haft babyhäng, med rytmik, men även specialvisningar i Konsthallen, pyssel och sagotips.

Maria Nilsson är en av de föräldrar som besöker babyhänget, tillsammans med dottern Enya.

- Det är mysigt att träffas, ha lite att göra den dagen och man ser på Enya att hon uppskattar att träffa de andra barnen, säger hon.

- Man får lära sig lite nya sånger, som man kan sjunga hemma.

Det är avslutning för terminen denna gång, vilket innebär fler aktiviteter än vanligt.

När babyrytmikpasset är över leder Elin Wrede från kulturskolan gruppen vidare genom byggnaden, ackompanjerad av musik med fågelkvitter. Nästa stopp är den stora ljusa konsthallen, där stora gröna stenliknande skulpturer av Kenneth Williamsson just nu är utställda.

Han tycker att det är kul att gå och titta.

Därefter fortsätter skaran en trappa ned, till fler utställningar; och till pysselrummet.

Det är andra terminen som Kulturhuset kör just det här konceptet med babyhäng, där husets tre enheter konsthall, bibliotek och kulturskola samarbetar, berättar Elin Wrede.

- Man blir starkare om man gör det tillsammans helt enkelt, säger hon.

Marcus Olsson sitter vid ett bord och skapar i lera tillsammans med sonen Lennox.

- Vi har skapat en liten skalle, blev det. Pappa fick hjälpa till lite grann, Lennox var inte jätteintresserad av att bygga någonting, men han ville gärna leka med vatten, säger han.

Ni har varit runt och tittat på konstverk här, vad tänker du om en sådan vandring med bebis?

- Det är väl trevligt - han tycker att det är kul att gå och titta, även om han vill upptäcka nya saker hela tiden så han tittar väl kanske inte så jättelänge på det.

En positiv sak med konceptet babyhäng är att många återkommer och att det öppnar upp för nya kontakter, tycker Elin Wrede.

- Också att man tar sig tid och bara stannar upp, det är många som har hängt kvar efter babyrytmiken till exempel, det är bara trettio minuter, kanske har med lite egen frukt och fika, kollar böcker och sitter och snackar helt enkelt.

- Det är fint att det har blivit så populärt och skön stämning.

Den här terminen har det dessutom varit många sångglada föräldrar som kommit, lägger hon till.

Föräldrarna kan även få tips om vinterläsning för bebisar. De böckerna får gärna vara interaktiva, säger bibliotekarie Malin Nilsson.

- Så att de själva kan vara med och trycka och pilla, det finns väldigt mycket sådana böcker nu med luckor och lite päls att känna på som funkar bra.

- Och att man gärna tänker på att använda sig av ljud, att man plötsligt brölar som en kossa eller låter som en bil, så att det händer någonting hela tiden så att bebisarna blir intresserade, säger Malin Nilsson.

Fotografen Mattias Backström, som ställer ut i Konsthallen just nu, kommer också förbi. Han ska fixa med en tavla som gått sönder, och får samtidigt möta en lite annorlunda publik.

- Jag visste inte att det skulle vara en babyvisning idag, men det är jätteroligt att se, att kunna visa upp den för en helt ny publik, säger han.

 

 

Babyhänget i Kulturhuset i Tomelilla tar nu juluppehåll, men återkommer nästa termin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".