Skolan
Det är viktigt att rektorerna anmäler, menar Lärarförbundet. Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT
Skåne

Var tredje rektor har hotats – få anmäler

4:17 min

36 procent av rektorerna har hotats och fem procent har utsatts för våld. Men allt för få anmäler, menar Lärarförbundet i Malmö.

Det är tidningen Chef & Ledarskap som kan visa siffrorna efter att ha genomfört en undersökning bland rektorer i hela landet. 

Undersökningen visar att när rektorer utsatts för våld är det oftast elever som är skyldiga, medan de flesta hoten kommer från föräldrar eller vårdnadshavare. 

– Det är förskräckligt att behöva ha det i sitt yrke, säger Sharon Haffajee, ordförande för Lärarförbundet skolledare i Malmö.

Men det är sällan rektorerna hör av sig till fackförbundet, menar hon. 

– Det finns ett stort mörkertal. Vårdnadshavare kan hota med att gå till media eller Skolinspektionen, säger Sharon Haffajee. 

Lärarförbundet i Malmö gjorde en egen enkät i våras. I den svarade flera rektorer att blivit hotade upp till sex gånger. 

– Både av vårdnadshavare och elever, på Facebook och på andra sociala medier, säger Sharon Haffajee. 

Det viktigaste för att få bukt med problemet är att fler rektorer anmäler hot och våld när de utsätts. 

– Det är viktigt att man går vidare med det och tar stöd av sin närmaste chef, så att man inte blir ensam, säger Sharon Haffajee. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista