Anna Nordström.
Anna Nordström är operationssjuksköterska i Ängelholm och tidigare i Lund. Hon föreläser också på specialistutbildningen vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona
Skåne

Vill se krafttag för att åtgärda vårdkrisen

3:55 min

Skånes sjukhus har brist på operationssjuksköterskor, med stängda salar som följd. Sjuksköterskan Anna Nordström vill se flera åtgärder för att lösa vårdkrisen.

Enbart på sjukhuset i Kristianstad saknas tolv operationssjuksköterskor, efter att anställda med specialistutbildning slutat eller är sjukskrivna. Personalen har därför slagit larm i ett brev till ansvariga.

Deras larm handlar om att personalbristen drabbar vården. Både anställda och patienterna, till exempel när operationer måste ställas in eller flyttas.

Man måste göra yrket attraktivt.

Bristen på operationssjuksköterskor är ett problem inom vården på många sjukhus i länet. Region Skåne har presenterat åtgärder för att råda bot på problemet.

Bättre arbetsvillkor

Beskedet är att bättre arbetsvillkor väntar. Bland annat ska arbetstiderna ses över och målet är att teckna ett nytt kollektivavtal med Vårdförbundet.

Anna Nordström, som är operationssjuksköterska i Ängelholm och föreläsare på specialistutbildningen i Lund, tycker att det behövs fler åtgärder än så.

Lönefrågan viktig

– Man måste göra yrket attraktivt för att vi ska få unga tjejer och killar att vilja läsa till sjuksköterska. Och att sedan vilja vidareutbilda sig inom de olika specialiteter som finns, operation och anestesi men även ambulans och intensivvård. Barnmorskor och distriktssköterskor är det också brist på. Lönefrågan och arbetstider är viktiga. I de här yrkena jobbar man jourtid helger och kvällar på många ställen, säger Anna Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista