Gul Buss Skånetrafiken Osby
Skolkort införs i Östra Göijnge Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Östra Göinge

Alla elever får busskort

Alla högstadieelever i Östra Göinge får från och med nästa höst så kallade skolkort. Med kortet kan eleverna resa kollektivt inom hela Skåne på vardagar under terminerna.

– Det här är en unik satsning som innebär att alla elever nu får möjlighet att själva välja vilken skola de vill gå på. Detta har varit en politisk inriktning från femklöverns sida där vi nu går från ord till handling, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) i ett pressmeddelande.

Nuvarande skolskjutsavtal löper ut hösten 2018 och tanken är att de nya skolkorten ska ersätta det systemet.

Skolkorten ska gälla i hela Skåne under helgfria vardagar samt under höst- och vårterminen. Det kommer även finnas möjlighet att ha ett så kallat pluskort kopplat till skolkortet som utsträcker giltigheten för tider över hela dygnet och även på lördagar och söndagar.

– Förutom att det blir lättare för skolan som verksamhet att till exempel genomföra studiebesök, så underlättar det även för individen. Med ett kort som gäller i hela Skåne får man en bättre tillgång till fritidsaktiviteter och det kan bli lättare att ta sig till och från sina aktiviteter av egen kraft, säger Patric Åberg.

De nya skolkorten är ett samarbete mellan kommunen och Skånetrafiken. Bolaget ser också positivt på satsningen.

– Det är ett väldigt viktigt initiativ från Östra Göinge kommun att på det här sättet inspirera ungdomar till kollektivt resande. Ju fler i Skåne som reser kollektivt ju bättre är det – inte minst för vår miljö, säger Johan Gomér, tf. chef Affär och Marknad på Skånetrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista