Förskola
I den nya läroplan för förskolan som nu håller på att tas fram ska det bli tydligare skrivningar om jämställdhetsarbetet. Foto: Hasse Holmberg/TT
Skåne

Sextrakasserier ska brytas tidigt

Skolverket: Man är inte riktigt på banan med vad man förväntas göra
1:40 min

Många förskolor är villrådiga när det gäller jämställdhetsarbetet. Skolverket håller just nu på att ta fram en ny läroplan och i den ska arbetet med jämställdhet bli tydligare.

– Skolinspektionen har visat i sina kvalitetsgranskningar att det brister en hel del när det gäller arbetet med jämställdhet ute på förskolorna. Man är inte riktigt på banan med att det här är ett uppdrag för förskolan och vad det är man förväntas göra. Förhoppningsvis kan vi förtydliga vad som förväntas av professionen i våra skrivningar, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Att arbetet spretar visades också i den enkätundersökning vi låtit göra i kommunerna i nordöstra och nordvästra Skåne.

Magdalena Karlsson säger att det framförallt brister i att många likställer arbetet med jämställdhet och likabehandling.

– Och det är inte samma sak. Det här handlar med om ett strukturellt jämställdhetsarbete. Hur man ska komma till rätta med att det råder ojämställdhet mellan män och kvinnor och flickor och pojkar.

Det har hittills varit ett stort intresse för den nya läroplanen. I två omgångar och delar har planen legat ute för samråd och vid vardera tillfälle har runt 3 500 synpunkter kommit in.

Nu går planen som helhet snart ut för en sista remissrunda. Den 23 mars ska planen redovisas för regeringskansliet.

Enligt Magdalena Karlsson är det viktigt att få till tydligare skrivningar, så att arbetet med jämställdhet blir bättre. Inte minst med tanke på den senaste tidens många metoo-upprop som visat på ett strukturellt samhällsproblem.

– Om den ena halvan har en syn på den andra halvan på mänskligheten som resulterar i det vi sett i metoo-uppropen då är det viktigt att vi börjar bryta det redan när det gäller barnen. Vi vuxna lever ju också i den här strukturen och vi behöver vara medvetna om vad vi skickar vidare till barnen.

Monika Born, förskolechef i Öllsjö i Kristianstads kommun, välkomnar ett förtydligande.

– Det är en självklarhet att jämställdhet ska finnas, men vi ser att det inte är så och därför behöver man trycka på det ytterligare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".