Fotboll, vattenfalska, nät och röda och orange brinkor på gräsmatta.
Högskolestudier och elitidrott ska bli lättare att kombinera hoppas Riksidrottsförbundet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kristianstad

Elitidrott och studier ska gå hand i hand

En satsning görs nu på att elitidrottare ska kunna få anpassad undervisning för att kombinera sin idrott med plugg på högskola/universitet.

Kristianstad högskola kan nu bli ett "Elitidrottsvänligt lärosäte". Tillsammans med Malmö, Halmstad och Östersund har högskolan möjlighet att få Riksidrottsuniversitet.

Eskilstuna, Västerås, Kristianstad, Karlskrona och Trollhättan erbjuds bli Elitidrottsvänliga lärosäten.

Den satsningen presenterade Riksidrottsförbundet på fredagsmorgonen.

- Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

I satsningen ingår också akademisk tränarexamen och praktiknära forskning som bidrar till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar och bättre stöd till aktiva. Dessutom är Sverige och Riksidrottsförbundet först i Europa med att ta fram nationella riktlinjer för att underlätta för elitidrottares dubbla karriärer.

Anpassningar för elitidrottare kan handla om att en tio veckors praktik delas upp i kortare perioder eller att man kan följa seminarier via videolänk för att inte missa viktiga delar av studierna under landslagsläger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista