Anders Jahnke på Bali.
Anders Jahnke som just nu befinner sig på Bali.
Skåne/Bali

Skånske Anders: Lugn och avvaktan präglar livet på Bali

3:02 min

Tidigare i höst vaknade vulkanen Gunung Agung på Bali och blev aktiv. Det har lett till evakueringar för de närboende, och att flygplatsen tidvis har stängt. En som befinner sig på Bali är Anders Jahnke från Skåne.

Anders Jahnke är entreprenör och surfare och har pendlat till och från Bali genom åren. Tidigare i höst hjälpte han bybor som evakuerats, och nu befinner han sig på ön tillsammans med sin fru som är filmfotograf och filmar uppe på vulkanen.

– De sista två dygnen har det inte hänt så mycket, det var ju ett vulkanutbrott med eld som de kunde se på kratern för två dagar sedan, säger han. 

På torsdagen var Anders uppe på berget och körde runt det avspärrade området, som han tror är ungefär tio kilometer från vulkanens topp.

– Senaste nytt är väl bara att man avvaktar, och folk är evakuerade, säger han.

Samtidigt går livet sin gilla gång för de människor som inte är evakuerade eller bor i vulkanens omedelbara närhet. Det svenska utrikesdepartementet har inte heller gått ut med någon varning från att åka till Bali.

– Man har sagt att man ska följa lokala instruktioner från myndigheter och sådant, säger Anders Jahnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista