Hand som tar på en cannabisplanta
1 av 3
För ett tag sen dömdes en man i HD för att ha odlat cannabis för att lindra sin smärta. Bilden har ingenting med honom eller med vår intervjuperson Alexander att göra. Foto: Ted S. Warren/TT
Tom Flou
2 av 3
Tom Flou är allmänläkare och den förste i Sverige att ansöka om cannabis som läkemedel för en patient. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Fred Nyberg
3 av 3
Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt
Skåne

Cannabis är det enda som hjälper honom efter olyckan

Alexander: Jag svimmar ofta på grund av smärtorna
6:13 min

Alexander köper cannabis utomlands efter en feloperation som gjort att han fått svåra nervskador. Han vill att det ska bli lagligt att använda som medicin i Sverige.

Alexander, som egentligen heter någonting annat, var med om en trafikolycka för mer än tio år sedan som skadade honom. Efter det opererades han i USA men någonting fick fel, och hans nervskador blev värre än tidigare.

Efter ett råd från en läkare i USA så prövade Alexander det som han själv säger har fungerat bäst för hans smärtor – nämligen cannabis. Alexander berättar att cannabis hjälper honom ha mindre ont samtidigt som han orkar göra saker.

Tyngre läkemedel som han har fått utskrivet tidigare gör honom trött, säger han, och fungerar inte lika bra.

– Jag hade varit glad om jag hade sluppit ta någonting alls. Men av två saker, där det ena är tunga läkemedel som förstör min kropp och det andra är cannabis som jag fungerar på. Vad väljer jag då? Naturligtvis cannabis, säger Alexander.

Det är fel att en sjuk människa ska behöva sitta på tåget och känna sig kriminell när jag hade kunnat få medicinskt cannabis till apoteket.

Alexander är däremot inte för en legalisering av cannabis för privat bruk – alltså att vem som helst kan använda det.

– Alla borde inte få ha det men det är fel att en sjuk människa ska behöva sitta på tåget och känna sig kriminell när det hade varit bättre att få det godkänt och få ta ut det i apoteket. Då vet jag ju vad det är i också, det gör man inte när man köper på gatan i Danmark, säger han.

Cannabis är inte ett godkänt läkemedel idag i Sverige men han strävar efter att få en licens som gör det möjligt för honom att lagligt hämta ut cannabisläkemedel på apoteket precis som vilken annan medicin som helst. Han har nyligen skickat in en ny ansökan till Läkemedelsverket efter att tidigare ha fått avslag. Han hoppas att kunna få medicinskt cannabis godkänt den här gången.

Sverige är väl sist ut att legalisera cannabis är jag rädd.

Tom Flou är allmänläkare i Kristianstad. Han är den första läkaren i Sverige som ansökt om cannabis som läkemedel för en patient. Detta gjorde han för ungefär tre år sen.

Han har däremot aldrig fått en ansökan godkänd av Läkemedelsverket och han har fortfarande två ansökningar som väntar. Han tycker inte det finns någon nackdel med att använda cannabis som läkemedel.

– Däremot finns risken för att det blir en ingångsport till andra droger. Men det finns många länder som har legaliserat det även för privat bruk. Sverige är väl sist ut är jag rädd, men det kommer komma hit också så småningom, säger Tom Flou.

Cannabis har inte visat de tydliga effekterna vi kräver av ett läkemedel.

Fred Nyberg är professor i beroendevetenskap och understryker att cannabis måste provas betydligt mer än vad det har gjort innan man kan godkänna det som läkemedel i Sverige.

 – Det har inte gått igenom prövningarna och visat sig ha de tydliga effekterna som vi kräver av ett fungerande läkemedel, säger Fred Nyberg.

Han utesluter däremot inte att cannabis skulle kunna användas i medicinskt syfte i Sverige i framtiden, men då behöver man först framställa ett läkemedel ur cannabiskomponenterna som fungerar och som går att reglera.

SVT har tidigare rapporterat om patienter som fått tillstånd att använda cannabis som medicin. Där nämns bland annat en studie gjord av den vetenskapliga organisationen National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (NAS) som visar att det fanns starka belägg för att medicinsk cannabis kan fungera inom tre specifika användningsområden: minska illamående och kräkningar för cancerpatienter som får cellgiftsbehandling, lindra smärtor hos ms-sjuka och behandla kronisk smärta.

Enligt studien behövdes det mer bevis kring andra symptom och sjukdomar som cannabis sägs kunna bota.

Bra att veta om cannabis som läkemedel i Sverige.

  • Enligt Läkemedelsverket så finns det i Sverige läkemedel som innehåller cannabisextrakt.
  • Ett av dessa är en munspray som heter Sativex och läkare kan förskriva det till patienter för att lindra symtom relaterade till muskelstelhet vid multipel skleros (MS). Det godkändes 2012.
  • 2016 var det 168 registrerade patienter i Sverige som hade licens för Sativex.
  • Marinol är en olja som innehåller cannabinoider som vissa i Sverige har tillstånd att använda, främst patienter som lider av komplikationer i samband med hiv eller aids.
  • Ett antal patienter i Sverige har också licens för att använda Bediol som är obehandlad, naturlig cannabis.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".