Människor på plats på vernissaget.
1 av 3
I dag inleddes helgens manifestation på kulturhuset Barbacka. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Christina Jyrell framför tavlor
2 av 3
Christina Jyrell från Intresseföreningen för assistansberättigade (IFA), är en av initiativtagarna bakom vernissagen. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio.
Henrik Kirkhorn står mellan sitt åtta och artonåriga jag på foto.
3 av 3
Henrik Kirkhorn tog examen från Gymnasieskolan Vipan förra sommaren. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio.
Kristianstad

Startskott för manifestation på kulturhuset Barbacka

7:36 min

På fredagen hölls en vernissage på Barbacka kulturkvarter i Kristianstad, som ett startskott inför en manifestation för LSS och personlig assistans på söndag.

På vernissagen kan man se hur människor i behov av personlig assistans lever och behandlas, både i nutid och dåtid. Vid entrén möts man av en historisk resumé i utställningen Årtal som bland annat handlar om vad patienterna fick genomgå förr på dåvarande sjukhuset Vipeholm i Lund.

I en annan del av vernissagen får man se bilder som på personer som har personlig assistans, som ger en inblick i deras vardag och hur de använder sig av assistensen. En av de som är med på bilderna är Henrik Kirkhorn som tog studenten på Vipeholm, som i dag är ett gymnasium, förra året.

– Jag är lycklig, säger han om sig själv på bilden.

Ett stort problem för gruppen i dag är just frågan om rätten till assistans, som P4 Kristianstad tidigare har berättat om. Frågan kommer att lyftas ännu mer på söndag. Då hålls en manifestation för LSS och personlig assistans i Kristianstad, och på ett flertal andra orter i landet.

Vi manifesterar för att LSS är under hot

– Vi manifesterar för att LSS är under hot, på grund av neddragningar. Det är otroligt många människor som är i ett stort behov av stöd idag, säger Christina Jyrell från Intressegruppen för Assistansberättigade.

Manifestationen äger rum på söndag klockan 13.00 på Lilla torg i Kristianstad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista