Karin Svensson Smith (mp) står framför ett träd
Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Miljöpartiet under riksdagsspärren

Karin Svensson Smith (MP): Mer fokus på klimat- och miljöfrågor

2:25 min

På tisdagen kom nya siffror från SCB som visar att Miljöpartiet hade legat under riksdagsspärren på 4 % om det hade varit val i dag. – Det är klart att man blir ledsen när man ser sådana siffror, säger Karin Svensson Smith (MP).

– Men vi vet ju också från tidigare tillfällen att om man medverkar i en regering och tvingas göra kompromisser med sin egen politik, så leder det till att en del förväntningar på oss blir svåra att uppfylla, fortsätter hon.

Karin Svensson Smith är skånsk riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson. I mätningarna från hennes hemdistrikt Skåne och Blekinge håller sig MP kvar över spärren, med 4,1 % av rösterna. I hela riket ligger partiet däremot på 3,8 procent.

Är det enbart samarbetet som har brustit?

– Nej, det är inte bara det. Det är en stor förklaring, men jag tror också att det ligger i att vi har haft en del problem med enskilda kandidater och att vi inte har varit tillräckligt fokuserade på det som är den viktigaste frågan för oss, det vill säga klimat och miljöfrågor, säger Karin Svensson Smith.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista