Hässleholms tingsrätt. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
I dag inleddes rättegången mot de tre män som misstänkts för sommarens skjutning i Hembygdsparken i Hässleholm. Foto: Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Hässleholm

Misstänkta för skottlossning nekar

1:40 min

I dag inleddes rättegången mot de tre män, 18, 19 respektive 22 år som står åtalade misstänkta för sommarens skjutning i Hembygdsparken. De misstänkta förnekar brott.

Den första rättegångsdagen inleddes med att kammaråklagare Marie-Louise Holmberg gick igenom den uppemot tusen sidor långa förundersökningen.

Det var den 16 juli som den nu 23-årige mannen ska ha blivit utsatt för ett rånförsök och därefter skjuten med vad som bedöms vara ett hagelgevär.

De tre åtalade är en 18-årig man för försök till mord, en 19-åring för försök till grovt rån och en 22-åring också för försök till rån.

Bakgrunden är att 23-åringen lånade ut 2 000 kronor till den nu misstänkte 19-åringen under en fest tidigare under sommaren.

Det var när de stämde träff för att 23-åringen skulle få tillbaka sina pengar som skjutningen inträffade.

Under eftermiddagen den första rättegångsdagen fick 23-årigen själv berätta om incidenten.

Enligt honom ska två maskerade män kommit ut från ett buskage i närheten av Kvarnen i Hembygdsparken. En av de två maskerade personerna ska ha haft ett vapen och den andre ska ha gått fram och slagit honom över tinningen. Därefter ska han ha krävt 23-åringen att tömma sina fickor på värdesaker.

När 23-åringen vägrade avlossades ett skott som träffade i sidan på honom. Han ska då, enligt egen utsago ha sprungit från platsen, och först försökt stoppa en bil för att därefter knacka på hos ett närliggande hus.

– Jag var inte beredd på att det här kunde hända alls. Jag kunde inte föreställa mig det i min vildaste fantasi. Jag blev paff, chockad och jäkligt förvånad, svarade 23-åringen i rättssalen på frågan hur han upplevde händelsen.

23-åringen berättade också att han på vägen till hembygdsparken sett en svart bil där han ska ha känt igen en av de nu åtalade männen. De två männen i parken var maskerade men 23-åringen ska ha känt igen den enes röst och bådas kroppsbyggnad.

Efter incidenten har 23-åringen varit sjukskriven. Han har svårt att sova och medicinerar mot både ångest och oro.

– Jag har mått åt skogen, sade han.

De tre åtalade männen nekar till brott.

– Min klient nekar. Han har varit på plats men inte just när det här händer. Han är inte den åklagaren påstår, säger Magnus Lund som försvarar en av de tilltalade.

Han tycker åklagarens tekniska bevisning är svag och tror de kommande vittnesförhören blir avgörande för utgången.

Rättegången fortsätter under onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista