Sanna Jama, undersköterska på Varagårdens vårdboende tycker att coachsamtalen minskat den upplevda stressen på jobbet.
1 av 2
Sanna Jama, undersköterska på Varagårdens vårdboende tycker att coachsamtalen minskat den upplevda stressen på jobbet. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Enhetschefen Kathleen Nordbladh och undersköterskan Sanna Jama på Varagårdens särskilda boende i Bjuv.
2 av 2
Enhetschefen Kathleen Nordbladh och undersköterskan Sanna Jama på Varagårdens särskilda boende i Bjuv. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Bjuv

Bjuv tar nytt grepp mot höga sjuktal

2:05 min

Många kommuner dras med höga kostnader för sjukskrivningar. I Bjuvs kommun har man de senaste två åren lyckats vända en negativ trend, med projektet Hälsoresan.

En av de riktade åtgärderna har varit ett pilotprojekt där man erbjudit individcoachning till den enskilde med gott resultat.

För undersköterskan Sanna Jama på Varagårdens vårdboende blev träffarna med en samtalscoach en väg tillbaka till jobbet efter många korttidssjukskrivningar.

– En stor del var stressen, en arbetsmiljö hade här. Bland annat var det att jag aldrig kunde släppa. Jag tog arbetet med mig hem.

Vad har samtalen gett dig?

– Kvalitet i livet. Jag förstod vad stress innebär och vad jag kunde göra för att skulle bli bättre, säger hon.

För Sanna Jama blev samtal lösningen för att komma tillbaka till jobbet. Samtidigt har hennes chef Kathleen Nordbladh på Varagårdens vårdboende jobbat med åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och inflytandet.

På tre år har sjukskrivningarna minskat med nästan sex procent. 

– Jag upplever att det finns en öppenhet och ett förtroende mellan mig och medarbetarna, och att man kan komma till mig som enhetschef och diskutera och reflektera om något känns fel, säger Kathleen Nordbladh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista