Tobisviks camping.
Tobisviks camping. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Fritid Österlen kan få hyra Tobisviks camping

Gunilla Aaström-Persson: Vi har verkligen våndats i nämnden
1:46 min

Fritid Österlen erbjuds hyra Tobisviks camping. Kultur- och fritidsnämnden ser det som enda alternativet för att säkra en öppen camping nästa år, och för att undvika stora skadestånd.

Tidigare i år gjorde Simrishamns kommun en upphandling av ny arrendator av campingen i Tobisvik. Vinnare av upphandlingen blev en annan aktör än nuvarande entreprenör, Fritid Österlen Holding AB, som drivit campingen i många år.

Fritid Österlen överklagade upphandlingen, och fick rätt i Förvaltningsdomstolen. Dessutom menade företaget att deras besittningsrätt inte var korrekt uppsagd.

Jag tycker att det är oerhört olyckligt och vi har verkligen våndats i nämnden, och det är vi ju helt överens om, att vilken lösning vi än väljer så blir det inte helt bra.

Igår tog politikerna i kultur- och fritidsnämnden beslut om framtiden för campingen, där avtalet med Fritid Österlen går ut vid årsskiftet. Lösningen blev alltså att erbjuda Fritid Österlen ett lokalhyresavtal. En viktig orsak är just frågan om besittningsrätt, enligt nämndens ordförande, Gunilla Aastrup-Persson (ÖP).

- Ja det kom ju som en överaskning att besittningsrätten var inte rätt hanterad, vilket gör att Fritid Österlen sitter med besittningsrätten, vilket bakbinder oss för att göra nya upphandlingar, och så vidare, säger hon.

Enligt henne handlar det ett misstag som begicks redan när avtal slöts 2002, då skrivningen om besittningsrätt aldrig lämnades in till hyresnämnden för godkännande och registrering. Frågan är ännu inte prövad i hyresnämnden, men Gunilla Aastrup- Persson räknar inte med att besittningsrätten skulle kunna upphöra förrän sista september nästa år.

Under mötet igår hade nämnden fyra alternativ att ta ställning till för campingens framtid: Att göra en ny upphandling, att kommunen driver campingen i egen regi, att sälja campingen på ofri grund, eller att teckna direktavtal med nuvarande entreprenör Fritid Österlen.

Besittningsrätten gjorde tre av alternativen omöjliga, enligt Gunilla Aastrup-Persson, och för att inte riskera en stängd camping i sommar, eller stora skadeståndskrav, valde nämnden att nu erbjuda Fritid Österlen ett lokalhyresavtal.

- Men förutsättningen är då att de drar tillbaka alla skadeståndskrav, och avsäger sig besittningsrätten, säger hon.

- Och sedan blir det en förhandlingsfråga hur lång tid det här blir, vi kommer att försöka få ett så kort avtal som möjligt, för att sedan gå vidare med alternativ.

Vad tänker du kring att det blev så här med upphandlingen?

- Jag tycker att det är oerhört olyckligt och vi har verkligen våndats i nämnden. Och det är vi ju helt överens om, att vilken lösning vi än väljer så blir det inte helt bra, säger Gunilla Aastrup-Persson.

- Så det är oerhört frustrerande och vår ambition var ju göra en bra upphandling och ge alla chansen att vara med och driva den här campingen, och så blir det pannkaka av allting, på grund av att upphandlingen och sådant har inte varit korrekt helt enkelt, det känns lite bittert, säger hon

Förhandlingar med Fritid Österlen, om hyresavtalet och om hyresnivån, ska börja så fort som möjligt.

- Förhandlingarna kommer att starta de närmaste dagarna, säger Gunilla Aastrup-Persson.

Moderaterna och Sverigedemokraterna i kultur- och fritidsnämnden var emot majoritetens beslut. Moderaterna ville att en helt ny upphandling ska göras, där alla har möjlighet att lämna anbud.

- Sedan vill vi också, för att vi inte ska vara utan camping under sommaren, att vi tecknar ett lokalhyresavtal med nuvarande driftsentreprenören fram till dess att besittningsrätten upphör, och det kan som längst bli sista september, under förutsättning att vi säger upp besittningsrätten idag, och det var också ett av våra yrkanden att vi gör det, säger Karin Fellström-Arnoldsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".