Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge.
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge. Foto: Johan Nilsson/TT och TT.
Skåne

Vellinges beslut att dra in socialbidrag är lagligt

Gäller nyanlända som inte går på sfi och samhällskurs
1:04 min

Nyanlända i Vellinge som inte går på SFI eller andra kurser kan bli av med försörjningsstödet och hyreskontraktet. Det beslutade kommunen i går. Helt enligt lagen, säger Socialstyrelsen.

– Personers rätt till försörjningsstöd regleras i socialtjänstlagen. Där finns krav på att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Petra Bergendahl på myndighetens rättsavdelning. Det är nått som har gällt även innan genom praxis, men de ville förtydliga det och så skrev man in det i lagtexten också, säger hon.

De nyanlända som kommer till Vellinge får gå kurser i svenska och samhällsorientering samt göra upp en etableringsplan. I andra kommuner är deltagandet frivilligt, även om man förväntar sig att de nyanlända deltar.

Men i Vellinge har man nu beslutat att göra deltagandet obligatoriskt.

Den som inte kommer till sfi eller inte följer etableringsplanen kommer från och med januari att bli av med både försörjningsstödet (tidigare hette det socialbidrag) och hyreskontraktet.

– Går man inte på nått av dessa åtgärder så kan det få konsekvenser i form av att man drar in ersättningar och andra förmåner, berättar det moderata kommunalrådet Carina Wutzler.

Kommuner måste enligt lagen erbjuda sina medborgare det stöd och hjälp de behöver, därför är frågan om att dra in försörjningsstödet - det yttersta av alla stöd - kontroversiell.

Men 2012 och 2016 valde lagstiftaren att vara tydligare - man skrev in i lagen att kommunens ersättning kan dras in om mottagaren inte gör sig redo att ta ett jobb eller höja sin kompetens.

– Enligt förarbetena så gäller det till exempel att delta i sfi, säger Petra Bergendahl.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som ansvarar för integrationsfrågorna i regeringen, avböjer att i nuläget kommentera beslutet i Vellinge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".