En anonym man tar på en anonym tjej som vänder sig bort.
Fler söker hjälp efter metoo-rörelsen. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
#metoo

Viktigt med rätt stöd för sexuellt utsatta kvinnor

1:23 min

I spåren av metoo-rörelsen har antalet kvinnor som söker hjälp hos föreningen Atsu Skåne, som jobbar med att trygga sexuellt utnyttjade ökat stort.

Det handlar om kvinnor som mått dåligt i det tysta, men som nu fått kraft att söka stöd.

Även om Agneta Sandberg, från Atsu Skåne hyllar metoo, anser hon att det finns en baksida av att berätta känsliga saker på nätet, eftersom man inte har kontroll på hur informationen landar. Hon menar att det är viktigt att det finns kunskap och engagemang hos den som tar emot, speciellt när man berättar om känsliga upplevelser som man kanske aldrig berättat för någon innan.

Syftet med att berätta om ett övergrepp måste i slutändan vara att man själv blir stärkt av att man berättat, och att man får det stöd man behöver säger hon.

– Det är viktigt med bearbetning, och att se hur det som hänt påverkat självbilden. Vi kan bli stärkta i att få veta att det vi känt varit rätt, säger Agneta Sandberg.

Men hon säger samtidigt att fördelarna med rörelsen naturligtvis är många. Nu inser samhället äntligen att det är viktigt att vi arbetar med de här frågorna.

FOTNOT: ATSU- Att Trygga Sexuellt Utnyttjade. Föreningen finns för att ge stöd till anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och till sexuellt utsatta vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista