Skylt med texten "akut vård"
Regionfullmäktiges beslut om förlängda öppettider stoppades av Alliansen och Sverigedemokraterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Skåne

Inga förlängda öppettider på mottagningar

1:21 min

Det blir inga förlängda öppettider på kvälls- och helgmottagningarna i Skåne nästa år.

När hälso- och sjukvårdsnämnden klubbade de nya villkoren för nästa år för vårdcentralerna på fredagseftermiddagen, så lyckades alliansen och Sverigedemokraterna stoppa det rödgröna styrets planer.

Tanken var att utöka öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad och Trelleborg.

Regionråd Anders Åkesson (MP) tycker det är förvånansvärt eftersom alliansen och SD överprövar fullmäktiges beslut:

– Det innebär en minskad tillgänglighet framförallt i nordöstra Skåne där vi inte har möjlighet att förlänga öppettiderna.

Åkesson påpekar dock att de rödgrönas anslag till primärvården är mycket högt nästa år, och att den här satsningen handlar om 15 miljoner av totalt 13 miljarder.

De 15 miljoner kronor som skulle gått till förlängda öppettider kommer nu i stället att gå direkt till vårdcentralerna via patientpengen.

Läkarförbundet i Skåne har varit kritiska till förslaget om utökade öppettider, och har haft en dialog med politikerna om frågan under resans gång från förslag till beslut.

– Naturligtvis är vi nöjda med det här beslutet, säger allmänläkaren Staffan Larsson, som är styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne.

Sverigedemokraterna tycker inte att ärendet var tillräckligt berett och saknar svar på fler frågor. Till exempel hur många patienter som har sökt på akutmottagningen och hur många av dessa som skickats till kvälls-och helgmottagningen och om de hade kunnat vänta med sitt läkarbesök till morgondagen då vårdcentralen öppnar.

 – En välkommen julklapp till vårdcentralerna, kommenterar Åsa Erlandsson, gruppledare i Hälso-och sjukvårdsnämnden för SD, beslutet i ett pressmeddelande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista