Ung person som tittar ut genom en nödutgång.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Sverige

Ensamkommande försvinner – utan att någon letar

2:32 min

Ensamkommande barn som försvinner från sina boenden hamnar många gånger i kriminalitet eller prostitution, enligt en rapport från barnombudsmannen, BO.

– De beskriver hur man kommer på flykt till Sverige, man bär med sej erfarenheter av krig, terror, hot, våld. Sedan hamnar man i ett boende i Sverige och där möter en del av de här barnen hot, våld och övergrepp och det gör att man avviker i den här situationen, säger utredningschef Anna-Karin Hildingson Boqvist vid barnombudsmannen.

Barnombudsmannen har intervjuat 41 stycken ensamkommande, varav fyra flickor. Det är barn från olika länder, i olika åldrar och med olika bakgrund. Totalt har över 1700 ensamkommande barn försvunnit de senaste tre åren. Enligt rapporten, som tagits fram på uppdrag av regeringen, är orsakerna bland annat att de diskrimineras och utsätts för övergrepp på olika sätt.

Barnens rädsla för att få avslag på asylansökan spelar också en stor roll. I dag är väntetiden två år på besked från Migrationsverket.

Frågan är varför barnen ändå väljer att hamna på gatan framför att stanna på ett boende med brister?

– De här barnen säger att det finns ingen annan utväg, det går inte att bo kvar i de här boendena, där man till exempel utsätts för sexuella trakasserier av en person som är satt att vara den personen som ska ta hand om dig och som ska skydda dig och ge dig omsorg.

BO:s råd till regeringen är att det behövs trygga boenden med rätt kunskap hos personalen. Dessutom krävs att ansvariga ska söka efter dem som försvinner, hittills är det bara ett fåtal som återfunnits.

– En del av barnen beskriver hur de har varit i gatumiljö under lång tid utan att någon över huvud taget har letat efter dem. Så vi måste hitta system för att leta efter de här barnen på samma sätt som vi letar efter andra barn som försvinner, säger Anna-Karin Hildingson Boqvist, utredningschef på Barnombudsmannen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista