Efter en av skjutningarna i Malmö i år.
Efter en av skjutningarna i Malmö i år. Foto: Emil Langvad/TT
Skåne

Ny trend: Fler skott avlossas vid skjutningar

"De senaste åren har det ökat betydligt"
2:39 min

Antalet vapenärenden hos polisens nationella forensiska centrum, NFC, har blivit fler. Men forensikerna har de senaste åren också kunnat se att antalet skott per skjutning i bland annat region syd ökat.

– Idag kan man tala i termer om normalskjutningar och extremskjutningar, säger Mikael Högfors, gruppchef för vapengruppen på NFC.

– En skjutning där du skjuter ett eller ett par skott kan kallas för en normal skjutning om man tittar statistiskt sätt. Men det finns några exempel i region syd där man har haft någon uppgörelse och skjutit med ett par vapen och då skjutit 30,40, 50 skott.

P4 Malmöhus rapporterat om den kraftiga ökningen av vapenrelaterade mord och mordförsök i region syd förra året. Under 2016 handlade det om 16 vapenrelaterade mord och 67 mordförsök, detta att jämföra med 15 mord och 72 mordförsök för 2014 och 2015 tillsammans.

De senaste tio åren har NFC också kunnat konstatera att antalet material i vapenärenden ökat. Den ökningen kan förklaras med att de kriminella helt enkelt skjuter mer vid varje skjutning, säger Mikael Högfors, gruppchef för vapengruppen på NFC.

– Utvecklingen att skjuta mera har gått över tid. Tittar man på de extrema fallen där det skjuts väldigt mycket så är det under de senaste fem till sju åren som det har ökat betydligt, säger han.

Han kan inte svara på vad ökningen av antalet skott per skjutning beror på, om det handlar om att tillgången på ammunition och vapen blivit större eller om de kriminella helt enkelt är dåliga skyttar och behöver avfyra fler skott för att träffa sina offer.

Från Malmö finns en rad exempel på skjutningar där gärningsmannen "pepprat" med skott. Så sent som i förra veckan sköts en 46-årig man i Hyllie i Malmö. Enligt vittnen avlossades ett tiotal skott vid tillfället och mannen, som fick allvarliga med inte livshotande skador, träffades i benet. I januari sköts en 22-årig man från Kristianstad ihjäl med mycket stort antal skott i området Hermodsdal och i september förra året sköts en 19-årig man ihjäl efter att en gärningsman på en moped avfyrat ett mycket stort antal skott från ett automatvapen.

Men vad de kriminella kanske inte tänker på, är att ju mer de skjuter, desto mer spår lämnar de också efter sig.

– Skjuter man mycket så har vi också möjlighet att titta på flera material, detta ger oss en tydligare bild av vilket vapen som har används, säger Mikael Högfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".