#dinmat

Professor tror på insekter som framtidens proteinkälla

1:16 min

Många kan tänka sig att äta insekter, om man slapp se dem. Det menar Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad.

- Om man tittar på det stora flertalet av vanliga människor, så skulle man kunna tänka sig att äta insekter så länge man slapp se dem. Så om man hackar, maler eller utvinner proteinerna så ska det inte vara något större problem, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad.

Hon har tillsammans med kolleger på högskolan bedrivit forskning kring hur insekter kan tänkas mottas som mat. Och resultatet av forskningen pekar mot att många kan tänka sig att äta insekter - så länge de är osynliga i matlagningen. 

- Vi vill inte heller titta på en hel ko när vi äter biff eller en gris eller vad det nu kan vara för kött vi äter. Så slipper man se det som vi äter så kan det fungera, säger hon.

Karl Eckhardt
karl.eckhardt@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista