Sjukhus och logotyp.
Pyskologen som tidigare jobbat för Region Skåne och som dömts riskerar att inte få ha kvar sin legitimation. Foto: Emil Langvad/TT
Skåne

Dömd psykolog riskerar att bli av med legitimation

En psykolog i Skåne ska bli av med sin legitimationen eller får en treårig prövotid efter att ha dömts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det tycker Inspektionen för vård och omsorg.

Pyskologen dömdes i oktober till villkorlig dom med samhällstjänst, samt att betala skadestånd på 30 000 kronor. Han har stängts av från sitt arbete i Region Skåne efter tingsrättens dom som nu vunnit laga kraft.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu fatta beslut om de yrkesmässiga följderna av mannens agerande mot patienten, en ung kvinna som vårdades efter att tidigare ha varit utsatt för sexuella övergrepp.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att psykologen missbrukat förtroendet som allmänheten har rätt att ha till en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården. "Det brott som han dömts för är av sexuell art och därför också ägnat att påverka förtroendet för honom."

IVO anser dessutom att omständigheterna är så allvarliga att han genom sitt agerande har visat sig vara uppenbart olämplig att utföra yrket eller i vart fall kan befaras vara olämplig.

IVO tycker därför i första hand att hans legitimation ska återkallas, i andra hand att han får en treårig prövotid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista