Tomma villavagnar  i Helsingborg.
1 av 2
Villavagnarna i Helsingborg står tomma. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Richard Lundberg (M), ordförande i fastighetsnämnden i Helsingborg.
2 av 2
Richard Lundberg (M), ordförande i fastighetsnämnden i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sverges Radio Malmö
Helsingborg

Bostäder för nyanlända står tomma

3:20 min

Knappt hälften av de villavagnar som Helsingborgs stad hyrt för att hysa nyanlända används. Och anledningen är att behoven inte blev så stora som man trodde för ett par år sedan.

– För närvarande är det åtta stycken som används så trycket är betydligt mindre än vi trodde 2015 när det blåste som värst, konstaterar Richard Lundberg (M),  ordförande i fastighetsnämnden i Helsingborg.

Kontraktet mellan kommunen och Nordic Camping och Resort löper på fyra år med början 1 september förra året. Totalt handlar det om mer än 21 miljoner kronor, eller 22 508 kronor per månad för en standardvagn.

Vagnarna står på rad på Stenbrogårdens camping i södra Helsingborg. De är mellan 30 och 40 kvadratmeter stora och har två sovrum, vardagsrum, kök och badrum. De godkändes att bo i för knappt ett år sedan, trots brister i standarden.

Vi ska försöka nyttja dem på det mest förnuftiga och ansvarsfulla sätt vi kan. Men vi kan ju inte trolla.

P4 Malmöhus har hälsat på i en av dem där en barnfamilj bor och där var det trångt och varmt.

– Jag är tacksam att vi haft dem nu. Arbetsmarknadsförvaltningen har använt dem och även Helsingborgshem och nu kan personer med tillfälliga uppehållstillstånd också bo där, säger Richard Lundberg.

Anledningen till att behoven minskat är enligt Richard Lundberg den omsvängning som skett vad gäller migrationspolitiken.

– När beslutet togs var Sverige i en annan situation och sen har läget förändrats. Vi ska försöka nyttja dem på det mest förnuftiga och ansvarsfulla sätt vi kan. Men vi kan ju inte trolla.

Han tycker att det var rätt att fullfölja planerna och skriva på kontraktet.

– De var redan beställda och vi hade ett åtagande från stadens sida. Har du enskilda entreprenörer som ställer upp när det slutar blåsa, utan vi måste vara långsiktiga i våra relation.

Hur kommer villavagnarna att användas framöver?

– Fyra år är lång tid, men vi kommer göra vårt bästa för att använda dem på ett ansvarsfullt sätt både ur skattebetalarhänseende och för de individer som ska bo där, säger Richard Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista