Josefin Thorell
Josefin Thorell, ordförande i den judiska församlingen i nordvästra Skåne.
Skåne

Dåden överraskar inte judiska församlingen

3:22 min

Den senaste dagarna har en synagoga i Göteborg utsatts för ett brandattentat och brand-bomber kastats mot judiska kapellet i Malmö. Men dåden överraskar inte judiska församlingen.

I lördags utsattes en synagoga i Göteborg för ett brandattentat och igår kastade någon brand-bomber mot det judiska kapellet i Malmö.

Och i helgen skanderades det anti-semitiska slagord i en demonstration i Malmö.

– Jag känner naturligtvis en stark bestörtning och jag tror att jag talar för alla våra medlemar när jag säger att det här ar inte acceptabelt, säger Josefin Thorell, ordförande i den judiska församlingen i nordvästra Skåne. 

Trots att det har varit flera händelser de senaste dagarna är Josefin Thorell inte överraskad.

– Det vi inte känner inför detta är förvåning. Att anti-semitism finns känner alla till och man brurkar prata om en anti-semitism som har samband med högerextrema och nynazism. Men det finns också den som har sin bakgrund i mellanöstern. Det är inte nytt men jag tycker att det är bra att det kommer upp, att man pratar om det.

Josefin Thorell berättar att föreningen alltid har kontakt med polisen. Men att den har utökats de senaste dagarna. 

– Dialogen har varit extra intensiv de senaste dagarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista