Arbetsförmedlingen.
Foto: Bertil Ericson/TT.
Skåne

Optimism på skånska arbetsmarknaden

8 800 jobb skapas under nästa år i Skåne. Det spår Arbetsförmedlingen i sin arbetsmarknadsprognos.

Skåne har därmed en av landets starkaste jobbtillväxt. Jobben skapas inom de flesta branscher, men framför allt inom privat tjänstesektor och offentliga tjänster. Även bygg väntas gå bra.

De skånska företagen har heller inte sett så positivt på utvecklingen sedan år 2007. En stor andel av företagen tror på ökad efterfrågan av varor och tjänster det närmaste året.

Ett orosmoln är däremot rekryteringssvårigheter. I många fall har näringslivet svårt att hitta personal med rätt kompetens.

– Kompetensförsörjningen är ett grundläggande problem som kräver en långsiktig strategi där framför allt kommuner, Region Skåne och näringslivet är viktiga samarbetspartners för Arbetsförmedlingen. Mycket görs redan, som till exempel samverkan kring vuxenutbildning i nordvästra Skåne och kring ungdomar i Bromölla, säger Sofie Carlsson biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Trots optimismen väntas arbetslösheten i Skåne vara hög nästa år. 63 400 personer beräknas vara arbetslösa. Det motsvarar 9,9 procent av arbetskraften. Det är på ungefär samma nivå som i dag. Orsaken till det här är att Skånes befolkning växer kraftigt.

För Sverige i stort bedöms arbetsmarknaden fortsätta att utvecklas mycket starkt. Fram tills år 2019 spås sysselsättningen öka med sammanlagt 227 000 personer. Arbetslösheten i riket minskar till 6,6 procent 2018, men ökar något till 6,7 procent 2019.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista