Fem plan på himlen.
Jas 39 Gripen-plan över Kristianstad på Lucia-dagen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Helsingborg

Flygande julgran mindre än tänkt

Ljudet är mer imponerande än formationen
2:18 min

Under onsdagen flög Jas 39 Gripen-planen från F17 över Skåne, Blekinge och Småland i julgransformation. Av vädermässiga säkerhetsskäl minskade man formationen från 13 till sex plan. Och plötsligt var de bara fem...

Fem plan flög över Helsingborgsredaktionen vid lunch.

–Det mest imponerande är det här dånet som de orsakar, berättade reporter Gunilla Nordström, som sände live i P4 Kristianstad.

Den som betraktade flygplanen på deras väg längs med sydkusten kunde se sex plan i julgransformationen men enligt F17:s presstjänst fick ett plan tekniskt fel på vägen och fick vända hem.

När julgranen flög över exempelvis Helsingborg och Ängelholm syntes därför bara fem flygplan i formationen.

Ett medföljande SK60-plan som skulle filma julgranen hoppade sen under en del av resterande sträcka in som "julgransfot".

Ursprungligen skulle det dessutom varit en större julgran som flög över Skåne, Blekinge och Småland under onsdagen. F17 hade planerat för att flyga med 13 Gripen-plan men på grund av dåligt väder bestämde man sig i morse för att göra en mindre formation av säkerhetsskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".