Rådhus Skåne i Kristianstad.
Rådhus Skåne i Kristianstad. Foto: Josefin Modig.
Skåne

Anmäld chef ber om ursäkt för uttalande

Nu är det klart att den anmälda chefen bett den drabbade om ursäkt och fått en tillsägelse. I den pågående granskningen om trakasserier svarar Region Skåne.

Det var i ett svarsmeddelande på sin mobiltelefon som en anställd hörde sin chef använda ordet zigenare. Den inspelade ljudfilen bifogades i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Trakasserier på grund av etnisk tillhörighet är oacceptabla på arbetsplatsen.

Region Skåne uppmanades av DO att förklara det inträffade, redogöra för sina åtgärder och svara skriftligt. DO flaggade samtidigt för att det kan bli ett fall för domstol om det visar sig att händelsen innebär ett brott mot diskrimineringslagen.

Region Skåne gjorde en utredning om händelsen och har nu svarat DO. Bland annat har Region Skåne agerat genom att den anmälda chefen har fått en tillsägelse. 

"Beteenden som upplevs som trakasserier på grund av etnisk tillhörighet är oacceptabla på arbetsplatsen och att arbetsgivaren förväntar sig att beteendet inte upprepas", skriver Region Skåne i sitt svar.

Vidare har det varit överläggningar med anmälarens fackförbund Kommunal, den anmälda chefen har bett om ursäkt för uttalandet till den utsatte och det pågår utbildning om Region Skånes värdegrund. Nu är det upp till DO att avgöra om svaret är tillräckligt eller om fallet går vidare till domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".