Hovrätten i Malmö
Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Spädbarns-pappan häktades i dag – ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Pappan i spädbarnsfallet häktades i dag misstänkt för synnerligen grov misshandel. I avvaktan på dom ska pappan genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten friade tidigare i år båda föräldrarna från att ha orsakat sitt spädbarns död. Åklagaren överklagade till hovrätten och de förhandlingarna avslutades på tisdagen.

Först efter att den rättspsykiatriska undersökningen genomförts kommer dom att meddelas för både pappan och mamman.

Anledningen till hovrättens beslut om att pappan ska häktas i väntan på rättspsykiatrisk undersökning är att det finns "överväldigande bevis" för att pappan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel.

Det var den 10 september förra året som ett fyra veckor gammalt spädbarn avled på barnintensiven i Lund. Dagen innan hade föräldrarna till flickan akut tagit barnet till sjukhus eftersom hon inte andades. Flickan avled av syrebrist till följd av en färsk hjärnblödning. Barnet hade flera revbensfrakturer och blåmärken vid tillfället och läkarna larmade polis eftersom man misstänkte misshandel.

Föräldrarna till spädbarnet, som bodde i Kristianstadområdet och är i 20-årsåldern, greps samma kväll. De häktades några dagar senare. De har hela tiden nekat till att de ska ha skadat sin dotter. 

Den 2 maj kom åtalet. Mamman och pappan stod åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Efter en lång rättegång med över 30 vittnen friades föräldrarna på alla punkter av Kristianstad tingsrätt.

Man ansåg inte att det fanns tillräckligt med bevis för att döma föräldrarna. Under rättegången i tingsrätten blev det också tydligt att de rättsmedicinska utlåtandena skiljde sig åt - vissa läkare menade att barnets skador uppkommit på grund av misshandel och andra hänvisade till att barnet ska ha lidit av en sjukdom.

Åklagare Eva Norberg överklagade domen och nu har alltså hovrätten över Skåne och Blekinge, efter 12 nya rättegångsdagar där målet prövades, beslutat häkta pappan i väntan på vad den rättspsykiatriska undersökningen kommer att visa. Därefter kommer dom meddelas för de båda föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".