Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Lokal mat på kooperativt sätt

Publicerat fredag 15 december 2017 kl 05.08
Ann-Sofie Malmgren: Kan säkert växa i form av utlämningsställen
(1:08 min)
Sedan i maj driver föreningen Matkooperativet butik i Helsingborg.
1 av 5
Sedan i maj driver föreningen Matkooperativet butik i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Inrymd i ett källarplan i en äldre fastighet ligger butiken som vill slå slag för närproducerat.
2 av 5
Inrymd i ett källarplan i en äldre fastighet ligger butiken som vill slå slag för närproducerat. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Två av medlemmarna, Anders Mårtensson och Ann-Sofie Malmgren.
3 av 5
Två av medlemmarna, Anders Mårtensson och Ann-Sofie Malmgren. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
David Lindegren pysslar om sina Linderödssvin.
4 av 5
David Lindegren pysslar om sina Linderödssvin. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
I gårdsbutiken och styckeriet är det fullt upp inför julhelgerna.
5 av 5
I gårdsbutiken och styckeriet är det fullt upp inför julhelgerna. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus

Sedan ett halvår finns helt ideella Matkooperativets butik i Helsingborg som har som syfte att göra lokal och bra mat lättillgänglig.

Det är vid ett livligt gångsstråk nära Knutpunkten som Matkooperativets butik ligger inrymd i källarplanet. Ann-Sofie Malmgren, en av medlemmarna som jobbar helt ideellt med kommunikation, berättar att verksamheten på kort tid har vuxit.

- Vi började med runt 200 produkter. I dag har vi runt 600 och ett medlemsantal på närmare 300 personer.

Butiken är öppen för alla men medlemmarna får för sin medlemsavgift handla för en viss procent. De flesta medlemmar ställer också upp och jobbar ideellt i butiken, som till exempel Anders Mårtensson som länge har haft ett stort intresse för närproducerat.

- Vi var några familjer som hade ett matkooperativ i enklare form i slutet 70-talet. Men det här är ju så mycket mer, en riktig butik. Jag är lite emot alla jättekedjor som producerar mat snabbt och billigt men som inte alltid är den bästa.

Priset är ärligt. Vi har en kostnadsbild för djuromsorg som vi fortfarande inte kan bortse ifrån.

Leverantörerna finns nästan uteslutande inom några mils avstånd. En av kunderna är Eva Orrling som är inne i butiken för att köpa ljus och mjöl.

- Jag tycker det är jättebra. Hade jag bott närmare hade jag köpt det mesta här.

En av av leverantörerna till Matkooperativet i Helsingborg är Lindegrens ekologiska jordbruk i Sinarpsdalen på Hallandsåsen som drivs av David Lindegrens familj.

Längtan efter en jordbruksinriktad livsstil tog paret Lindegren till gården för cirka 15 år sedan. I dag har familjejordbruket runt 100 rödkullor, lamm, höns och Linderödssvin i sin produktion.

I gårdbutiken har man direktförsäljning men huvuddelen levereras till butiker och restauranger. Sedan somras är Matkooperativet i Helsingborg en av deras fasta kunder.

David Lindegren tror närproducerad mat är en livsstil som är här för att stanna. Att den fortfarande är ganska dyr för konsumenterna håller han inte med om.

– Priset är ärligt. Vi har en kostnadsbild för djuromsorg som vi fortfarande inte kan bortse ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".