Glenn Oredsson och Charlotte Norrman-Oredsson visar Skea Gård för Heléne Fritzon.
Glenn Oredsson och Charlotte Norrman-Oredsson visar Skea Gård för Heléne Fritzon. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Hässleholm

Enklare regler för kooperativa företag

2:17 min

Regeringen vill förenkla regelverket kring ekonomiska föreningar och kooperativa företag. Det avslöjade biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) vid ett besök på Skea Gård på fredagen.

– Vi moderniserar lagstiftningen och gör den jämförbar med aktiebolagslagen. Det ska vara enkelt att både starta och driva kooperativa företag, menar Heléne Fritzon.

De flesta kooperativ företag drivs som ekonomiska föreningar och det är regelverket för dem som förändras och förenklas i förslaget. Det handlar t.ex. om vad som måste finnas med i föreningens stadgar och om reglerverket kring styrelse, revision och registrering.

Förslagen är samlade i "En ny lag om ekonomiska föreningar" som regeringen nu beslutat skicka på remiss till lagrådet. Heléne Fritzons förhoppning är att beslut ska kunna tas under våren så att den nya lagen kan börja gälla 1 juli 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista