Fullt ös på Posten! Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Det är fullt upp i december, både hos de stora postcentralerna och hos de mindre ombuden. Foto: Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Helsingborg

Hektiska tider för Tomtens alla ombud

1:12 min

I december månad fullkomligt exploderar internethandeln av julklappsinköp. Detta gör inte vardagen lätt hos landets alla paketombud.

Sofia Morell jobbar på Ica Nära i Helsingborg och hon vet precis vilket ord hon skulle beskriva sin vardag med.

– Hektisk. Massor att göra. Mycket kunder och mycket paket, så det finns mycket att göra här på postavdelningen, absolut.

Hur skiljer sig december jämfört med resten av året?

– Det är en markant ökning, absolut. Vi får mer än dubbelt så mycket paket och brev än vi brukar få. Detta startar redan i samband med Black Friday. Då startar pakethysterin.

För att de ska klara av det ökade arbetet behövs extra personal, som börjar ringas in redan efter Black Friday i slutet av november.

Den värsta tiden på dygnet om dagarna är på kvällen, när folk har slutat sina jobb och ska hämta sina paket.

Men trots den ökade stressen vill Sofia Morell inte se att de gamla lokala postkontoren öppnar upp igen.

– Nej, det tycker jag ju egentligen inte. För kundernas skull har vi grymma öppettider som konkurrerar ut de gamla postkontorens tider som fanns förr. Det är bara att bita ihop. Det är en så kort period som den här anstormningen av paket råder. Vi tycker det är roligt ändå. Det gäller bara för oss i butiken att anpassa oss, avslutar Sofia Morell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista