Geraldine Thiere vid Klitterhus
-Badbryggan stormskadades redan 2016, men den kommer att kunna repareras. Det är värre med klitterna där hela dynsystemet backat, säger hållbarhetsingenjör Geraldine Thiere Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Ängelholm

Stormarna kommer för ofta för att stranden ska hinna återuppbygga sig

1:47 min

Det är svåra skador på klitterna i Ängelholm och hela kustlinjen har backat.
Bara sedan 2010 har landtungan mot Skäldervikens hamn i princip halverats och ingen vet vad som händer vid nästa storm.

Hur allvarliga skadorna blir beror på stormens styrka och vindriktning. Det värsta scenariot är att havet går genom klitterna och då kan översvämningar drabba runt hundra villor. Ett annat scenario är att vattnet går igenom klitterna vid småbåtshamnen och då blir det stora materiella skador.

– Vi kan se att det är stora skador i dynsystemet, säger hållbarhetsingenjör Geraldine Thiere. Landtungan mot Skäldervikens hamn har backat 10-12 meter sedan 2010 och det innebär att den redan tidigare smala landtungan halverats.

Man har också undersökt dynsystemets förändring sedan 40-talet.

– Förut återuppbyggde sig stranden själv, men nu har stormarna kommit så ofta att det inte längre fungerar utan hela dynsystemet har skadats och kustlinjen backat, säger Geraldine Thiere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista