Sverige
Jubel i svensklägret efter segern mot Danmark. I kväll blir det nytt jubel. Foto: Liselotte Sabroe
Handboll med Glenn Göransson

Lugn, Sverige vinner och går till final!

Om bara några timmar spelar svenska damlandslaget i handboll sin viktigaste match på år och dag, semifinal mot Frankrike i VM. Hur det går? Sverige vinner och på söndag blir det nytt tittar- och lyssnarrekord i radio och tv när Sverige ställs mot Norge i finalen.

Det som många inte trodde innan håller nu på att bli verklighet. Sverige är på väg att spela om medaljer i VM och detta har mig veterligen aldrig tidigare hänt. Sedan den nye förbundskaptenen, Henrik Signell, tog över så har det gått ganska knackigt både spel- och resultatmässigt och vad är det då som har hänt med laget i Tyskland dessa veckor? Ja, för det första är det fler än Bella Gulldén som börjat ta stort ansvar. För det andra så har Jamina Roberts, äntligen, fått en annan roll än ”joker” i landslaget. För det tredje så verkar det vara en väldigt härlig harmoni i truppen vilket i sig har med resultat att göra men då ska man ha inledningsmatchen mot Polen i minne – då var det inte många som var vatten värda, inte minst Signell.

Laget har, trots målvaktsspel som varit av medelklass, tagit sig till semifinal. Detta är stort och skulle det nu bli som jag tror och att de dessutom skulle vinna finalen – ja, då är det förmodligen det största som hänt i en svensk lagsport på damsidan – någonsin. På söndag vet vi.

***

I den svenska herrligan har Sävehof åkt på ytterligare förluster denna vecka. Först mot Ricoh och senast igår mot Lugi. Med tanke på de spelare som finns i Sävehofs trupp så är höstens seriespel allt annat än godkänt och frågan är om det inte är dags för en förändring i ledartrojkan? Visst, Robert Wedberg är ett aktat namn och jag har full respekt för hans lugna ledarskap men han får onekligen inte ut den kraft och kunskap som finns hos hans spelare.

***

Däremot får Lugis tränare, Tomas Axnér, ut max av sin spelartrupp. Klart godkänd höst så här långt och nu väntar dubbelmöte mot Redbergslid innan Lugi avslutar året mot Sävehof. Fyra poäng här och samtliga i vinrött kan sträcka på sig inför nyårsfirandet. Dessutom avancemang till gruppspel i EHF-cupen, bra gjort.

***

HK Malmö hade Ystad i säcken men glömde knyta till. 22-20 till Malmö efter tre kvart sen tog soppan slut. Hade visserligen 26-26 men det kändes YIF hela sista kvarten som också vann helt rättvist. Stor del i denna seger hade reservmålvakten, 19-årige Måns Landgren. Ser verkligen inte ut som en handbollsmålvakt men kompenserar sin ”litenhet” med andra egenskaper och det är verkligen skönt att se spelare som inte följer normen, som sticker ut.

***

Redbergslid tvålade till Guif i Eskilstuna inför över tretusen på läktarna, trodde faktiskt att Guif skulle vinna detta men det var slut redan i paus. Alingsås gjorde processen kort med Hammarby och Skövde vann bottenmötet mot Karlskrona, väntade resultat.

***

Avslutningsvis. Två som tar onödigt stor plats är domarna, Johan och Martin Gomér. Har sett många matcher där detta par på ett onödigt sätt tar huvudrollen. I går hittade bröderna sammanlagt 12 utvisningar och 10 straffar i ett derby som var allt annat än överdrivet hårt eller för den skull brutalt. Det kan inte per automatik bli två minuter och straff så fort en mittsexa försöker slita sig loss från sin försvarare. Låt spelarna göra upp om det, de är vältränade och tål att få en hand i ryggen när de är igenom. Mitt goda råd är: Titta mer på internationella matcher och lär av domarnas bedömning i dessa matcher. Och försök att le någon gång, det är inte fel att det någon gång ser ut som att ni har roligt när ni dömer.

I kväll vinner OV mot Guif och Redbergslid tar båda poängen mot Ricoh men framförallt, Sverige vinner över Frankrike och går till VM-final. Min magkänsla skvallrar om detta.

 

Tjing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista