Sveriges Nathalie Hagman och Isabelle Gulldén besvikna efter uddamåls förlusten i fredagens VM-semifinal i handboll mellan Sverige och Frankrike i Barclaycard Arena i Hamburg.
1 av 3
Det var ledsna miner efter matchen. Foto: Adam Ihse/TT
15
3 av 3
Foto: Adam Ihse/TT

Svensk förlust - får spela om bronset

0:42 min

Det var en jämn historisk VM-semifinal. Men ingen svensk final – Frankrike vann med 22-24 efter ett tufft domslut mot Hanna Blomstand.

Sverige – Frankrike (12-11) 22-24 

Jag är jättebesviken. Nu är det bara att åka hem och ta den här bronsmedaljen.

Det blev en riktig rysare. Men Sverige förlorade VM-semifinalen mot Frankrike.

Fransyskorna öppnade matchen bäst. Men Sverige kom igen – i paus ledde Sverige med 12-11, efter att gjort sex raka mål. 

I den andra halvleken tog dock Frankrike tag i taktpinnen direkt och gick upp till 19–15. Men Sverige stod ånyo för en imponerande upphämtning, och var med knappt fem minuter kvar att spela uppe i ledning med 22–21. 

Därefter följde ett par jämna och nervösa minuter innan de avgörande minuterna kom.

Med en och en halv minut kvar gjorde Frankrike 23–22. I anfallet därpå satte Hanna Blomstrand bollen i mål – men det dömdes bort för offensiv foul – vilket både publiken och de svenska spelarna protesterade mot.

– Pineau (Allison) är så rutinerad så att hon tar chansen och gör det bra tajmat när hon får en spelare som går på genombrott. Hon förstärker det och det genomskådar inte domaren, säger Radiosportens expert Christina Ström.

I anfallet efter gjorde Frankrike 24–22, vilket blev slutresultatet. I stället för final väntar nu en bronsmatch för Sverige, som spelas mot Nederländerna på söndag. 

Hanna Blomstrand hade efter matchen gråten i halsen när hon för Radiosporten berättade om situationen vid den offensiva foulen.

– Det känns själv som att jag är helt igenom och inte går på henne, vilket domarna tycker. Samtidigt så är det de som bestämmer, så då får man vika sig för det.

Jag ser på dina ögon att du haft gladare dagar. Hur pass glad kommer du att vara såhär pass på söndag?
– Förhoppningsvis mycket gladare men jag är fortfarande otroligt stolt över laget men när vi är så nära så svider det extra, säger en besviken Hanna Blomstrand. 

Även Sabina Jacobsen var besviken på domarna.

– Domarna tillåter ingenting under matchen, vi får knappt röra varandra. Men sen plötsligt så döms det en massa offensiva fouls i slutet. Vi får inte dem med oss, utan Frankrike får dem med sig, sade hon.

Sverige-Frankrike22-24 (12-11)

Sverige: Nathalie Hagman 8, Jamina Roberts 5, Johanna Westberg 4, Isabelle Gulldén 2, Hanna Blomstrand, Olivia Mellegård, Louise Sand. Frankrike: Alexandra Lacrabere 5, Allison Pineau 4, Camille Ayglon 3, Blandine Dancette 3, Laurisa Landre 3, Grace Zaadi 3, Siraba Dembélé 2, Laura Flippes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista