Hjort med horn
1 av 2
Problem med kronhjort i landet. Foto: Kerstin Joensson/TT
skogsstyrelsen
2 av 2
Stig Hermansson på skogsstyrelsen i Skåne varnar för att kronhjorten kommer att vålla allt större problem för skogsägare även norr om Skåne. Foto: Odd Clausen.
Sverige

Kronhjorten allt större problem för skogen

1:55 min

Skånes landskapsdjur kronhjorten vållar allt större skador på skogen i södra Sverige, så stora att vissa skånska skogsägare nu är tveksamma till om det lönar sig att plantera nytt.
Och det här problemet börjar nu bli kännbart även längre norrut i landet.

Hans Ramel på Övedskloster i Skåne är en drabbad skogsägare:

– Det är så illa, att vi helt har slutat plantera rödgran, för det går helt enkelt inte att få upp några vettiga träd. Sedan märker vi, vi är rätt desperata när det gäller vår ädellövskog, att det går inte att få upp några vettiga bestånd av ek eller fågelbär nu, för kronhjortarna äter upp alltihopa.

Största problemen finns i södra och östra Skåne, där kronhjorten förökat sig på ett sätt som är utom kontroll, enligt Stig Hermansson, skadesamordnare på skogsstyrelsen.

– Det har ju varit välkänt sedan långt tillbaka, att kronhjorten gör ett barkgnag på granen, men det som skett under senaste åren är att även våra lövskogar blir hårt ansatta, säger Stig.

Mer än någonsin?

– Ja, det vill jag påstå. När det gäller gran har vi under året tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet gjort en undersökning och inventerat ett antal bestånd, slumpmässigt här i Skåne. Och där visar det sig att samtliga granbestånd hade skador av kronhjort och ungefär hälften hade färska skador.

Nyplanterat drabbas mest, men även större träd blir mindre värda efter angrepp från kronhjorten. Stig Hermansson förstår att skogsägare som Hans Ramel på Övedskloster börjar ge upp.

– Men det vill vi ju inte råda till, utan man måste försöka, tycker han.

På något sätt måste samhället ta itu med det här, säger Stig Hermansson, till exempel genom ökad jakt.

– Så vi får en balans mellan tillgången på foder och antal djur. Det är ju en ökad avskjutning också, som måste göras.

Och problemet kronhjort är nu inte bara en skånsk angelägenhet, utan märks nu allt längre norrut i Sverige.

– Det som kanske den skånska skogsägaren varit van vid under ganska lång tid, det dyker nu upp på andra platser här i landet, säger Stig Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista