Hörby kommunskylt. Foto: Jonathan Hansen/SR
Hörby har under senare år haft problem med rivaliserande ungdomsgäng och narkotikaförsäljning.Foto: Jonathan Hansen/SR
Hörby

Ökande otrygghet i Hörby - många avstår från aktiviteter

1:48 min

Polisens och kommunernas årliga lokala trygghetsmätningar visar att allt fler skåningar känner sig otrygga. En kommun där otryggheten ökat nämnvärt under de senaste åren är Hörby.

– Ungdomarna är oroliga när de är själva, när de är i grupp upplever de det inte på samma sätt. Medelålders, familjer och äldre är väldigt oroliga, framförallt barnfamiljer just för att de äldre ungdomarna uppträder lite stökigt. Sen har det varit mycket drogförsäljning och då är det ju klart att det blir en oro, framförallt bland föräldrar, säger Mikael Olsson, initiativtagare och ordförande för nattvandrarna i Hörby. 

Årets trygghetsmätning i Hörby visar att närmare hälften av de tillfrågade, 45 procent, uppger att de känner sig otrygga ensamma ute på sena kvällar. Under 2012 var motsvarande siffra 21 procent.

Var fjärde tillfrågad Hörbybo uppger också att denne avstått från någon typ av aktivitet på grund av känslan av otrygghet. Otryggheten i ortens centrala delar beskrivs som alarmerande, så pass att Hörby centrum hamnar näst högst på listan över problemområden i Skåne.

Hörby har under senare år haft problem med rivaliserande ungdomsgäng och narkotikaförsäljning, vilket lett till att polisen ökat sin närvaro på orten.

Nattvandraren Mikael Olsson, som varit igång i drygt två år, upplever dock att kommunen inte riktigt tagit tag i problemen. En prioriterad åtgärd borde vara att skapa en plats för ortens unga, där de kan visats på kvällstid, anser han. Han önskar också att fler lokalbor ansluter sig till nattvandrarna.

– Vi har ett aktivitetshus upp till 18 år, men för de över 18 år är där bara bowlingen som har öppet på kvällstid och så en livsmedelsaffär, men det är en affär så där kan man ju inte hänga. Sen är det ingenting, ingenting för dem. Och då förstår jag att man hänger på stan.

Andel tillfrågade som känner sig otrygga ensamma ute på kvällarna:

 2017 (2012)

Hörby 45% (21%)

Staffanstorp 32% (16%)

Sjöbo 20% (16%)

Ystad 24% (14%)

Simrishamn 31% (17%)

Burlöv 42% (41%)

Tomelilla 30% (22%)

Skurup 32% (15%)

Lomma 15% (11%)

Kävlinge 21% (15%)

Lund 24% (20%)

Trelleborg 29%(17%)

Vellinge 15% (6,7%)

Malmö 39% (35%)

Samlad siffra för hela polisregion syd: 29% (21%)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista