En hand som tar pepparkakor från ett kakfat.
Tre pepparkakstillverkare använder palmolja som inte är certifierad. Foto: Anders Wiklund/TT

Pepparkakor innehåller palmolja

2:14 min

Drygt hälften av 15 olika sorters pepparkakor innehåller palmolja enligt en genomgång som Ekot har gjort.

Ekot har tittat på innehållsförteckningen av femton olika sorters pepparkakor som säljs i butik. Åtta av femton innehåller vegetabiliskt fett av bland annat palmolja. I fem fall anges det att palmoljan certifierad - i tre fall är palmoljan inte certifierad. Sex sorter använder kokos- eller rapsolja och bara en sort använder vanligt smör.

Enligt Margareta Renström på Världsnaturfonden är ocertifierad palmolja problematisk eftersom den har lett till att stora arealer regnskog skövlats och ersatts av oljepalmsodlingar. Därför har Världsnaturfonden, tillsammans med andra frivilligorganisationer, drivit för att producenter ska använda certifierad palmolja.

– Certifierad palmolja innebär att man har reducerat negativa konsekvenser när det gäller odlingen, både när det gäller biodiversitet och sociala frågor, säger Margareta Renström på Världsnaturfonden.

Frågan om palmolja är inte svart eller vit. Palmolja är den viktigaste matoljan och kalorikällan för miljoner människor i bland annat Malaysia och Indonesien och under de närmaste tio åren väntas produktionen fördubblas.

Så hur ska man då som konsument ställa sig till produkter som till exempel pepparkakor som innehåller palmolja?

– Jag tycker att man ska absolut först och främst titta, är det certifierad palmolja eller inte. För om man då medvetet väljer en certifierad produkt så ska man veta att man hjälper man till att förändra, man hjälper till att driva utvecklingen mot mer hållbara produkter och mer hållbar produktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista