Kersti Forsberg.
Kersti Forsberg.. Foto: Johan Signert/Sveriges Radio
Kalmar

Nytt center ska avslöja falska nyheter

1:28 min

Medieinstitutet Fojo vill den 1 januari starta ett digitalt kunskapscenter där man bland annat vill fastställa vad som är sanna och falska publiceringar.

Fojo vill jobba tillsammans med enskilda journalister och svenska medieföretag kring ämnet, men också ta upp hur man kan jobba emot det som Kersti Forsberg, verksamhetschef på Medieinstitutet Fojo i Kalmar, kallar för "skräpet" på nätet.

– Är det någon gång journalistiken behöver vara 2 000 procent säker på att det som publiceras är sant, så är det nu.

Fojo söker finansiering för att till årsskiftet kunna starta upp ett digitalt kunskapscenter.

Syftet är att man ska kunna hjälpa till att utbilda medieaktörer och visa kopplingen mellan organiserade felaktigheter och virala hat- och hot-kampanjer.

En bit i det som kommer är en faktajour som ligger i startgroparna där man ska kunna hitta hjälp.

– Det är att hjälpa folk att ta reda på hur man kan se om något är korrekt eller inte. Allt från att granska avsändare, är detta äkta konto, eller ett av 500 konton från samma person som sitter organiserad och sprider dynga.

Det här inslaget är gjort i samarbete med studenter vid programmet för journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista