Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Regeringen presenterar förslag om samtyckeslag

1:15 min

Regeringen presenterade idag ett lagförslag om samtycke som skärper straffen för våldtäkt. 

Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson hade idag en pressträffen i Köping. 

Ett förslag till ny sexualbrottslagstiftning presenterades på pressträffen. Förslaget bygger på att sex ska vara frivilligt. Det nya lagförslaget har tagits fram av sexualbrottskommittén där samtliga riksdagspartier ingår.

– Den här historiska reformen som regeringen lägger fram säger det som borde vara självklart, nämligen att sex ska vara frivilligt. Är det inte frivilligt så är det olagligt, säger Stefan Löfven.

Reformen innebär också att brottsoffren sätts i främsta rummet. Det ska inte längre krävas våld eller hot för att dömas för våldtäkt. Även straffen skärps och två nya oaktsamhetsbrott införs. Fler handlingar kommer också att räknas som våldtäkt och barn ges ett förbättrat skydd.

Löfven uttryckte en förhoppning om att lagen också ska bidra till förändrade attityder och värderingar i samhället.

Statsministern pekade också på att regeringen tidigare under hösten lämnat in flera remisser till lagrådet på just sexualbrottsområdet. Exempelvis att elektronisk fotboja kommer att införas i straffskalan, skärpta straff för människohandel och att sexköp utomlands blir olagliga.

För att den skärpta sexualbrottslagen ska bli meningsfull krävs också att polisen utreder och åtalar de som bryter mot lagen. Här pekade Löfven på de satsningar på fler poliser som presenterats tidigare.

Isabella Lövin (MP) sa att den senaste tidens många Metoo-avslöjande visat på vikten av en samtyckeslag. Hon kallade lagen för ett nytt kapitel i svensk jämställdhetshistoria. Det handlar om att förändra attityder och därför ska frågor om integritet lyftas in i läroplanen. Diskrimineringslagen bör lyftas in i skollagen, ansåg Lövin.

Justitieminister Morgan Johansson (S) pekade på att lagarna skärpts på flera områden under den här mandatperioden, men den samtyckeslag som presenterades i dag var det absolut viktigaste ansåg han. Det ska sitta i ryggraden på varje pojke och man att sex ska vara frivilligt, allt annat är straffbart.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista