Markaz, Ing-Marie och Sakira på öppna förskolan på Näsby.
Markaz, Ing-Marie och Sakira på öppna förskolan på Näsby. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Kristianstad

Näsbymammor positiva till fler pappadagar

Åsikterna gick isär på öppna förskolan på Näsby när vi frågande vad föräldrarna tycker om regeringens förslag till ny föräldraförsäkring där fem månader viks specifikt åt varje förälder i stället för tre som idag.

 – Det bra när man hjälps åt med barnen. Jag söker jobb just nu och min man är pappaledig. Det är bra, tycker Markaz som är tvåbarnsmamma med rötter i Kurdistan.

Hon får medhåll av väninnan Sakira. Hon har delar av sin släkt i Sverige men inte sin man och tycker att förslaget att låta andra än föräldrarna få ta en del av föräldraledigheten skulle vara bra om hon får ett jobb.

Men det finns också röster på öppna förskolan som tycker att familjerna ska få bestämma själva hur dagarna ska fördelas.

Enligt förslaget som regeringen presenterade i dag ska föräldrapenning kunna tas ut under högst 460 dagar sammanlagt för föräldrarna - jämfört med 480 i dag. Fem månader reserveras för vardera föräldern - jämfört med tre månader i dag.

390 dagar måste tas ut innan barnet fyllt tre. I dag gäller att 384 dagar ska tas ut innan barnet fyllt fyra. Dagar ska kunna tas ut till barnet fyller 10 år, mot 12 i dag.

Det ska också bli lättare att lämna över dagar till andra, både till en sambo och till en utomstående, som morfar eller farmor. De 90 så kallade lägstanivådagarna slopas. I stället betalas full föräldrapenning ut för samtliga 460 dagar.

Regeringens förhoppning är att ändringarna ska träda i kraft 1 januari 2019 men frågan är om det alls bli av.  Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej till hela eller delar av förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".