Formel 1, här på gatorna i Monaco. Foto: Frank Augstein/TT.
Formel 1, här på gatorna i Monaco. Foto: Frank Augstein/TT.
Köpenhamn

Köpenhamn drömmer om F1 mitt i stan

6:21 min

Monza, Monte Carlo, Silverstone - och snart kanske Köpenhamn? I den danska huvudstaden arbetas det nu hårt för att få bli värd för en av deltävlingarna i penningstinna Formel 1.

Inte sedan tävlingarna på Anderstorp på 1970-talet har världens största motorsportstävlingar varit i Skandinavien.

Det är en dansk förare, en före detta minister och Öresundsbron som ska sätta Köpenhamn på motorkartan. Den före detta ministern och Venstrepolitikern, tidigare vetenskapsminíster och ganska nybliven motorsportsentusiast.

– Jag har arbetat med projektet i tre och ett halvt år, berättar Sander vars formel 1-intresse vaknade med den danske föraren Kevin Magnussens framgångar.

Helge Sander har haft flera möten med amerikanska Liberty Media som numera äger Formel 1 och han berättar att han har fått starka signaler om att de gärna vill ha en tävling i Köpenhamn. Han har också den danska regeringens så här långt.

I februari väntar avgörande möten där organisationen ska lägga fram sina färdiga planer för Regeringen, Region Huvustaden och Köpenhamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista