Hässleholms tingsrätt
Hässleholms tingsrätt Foto: Oscar Ivarsson / Sveriges Radio
Hässleholm

Ingen fälls för mordförsöket i Hembygdsparken

1:06 min

Den 18-årige mannen döms till ett års sluten ungdomsvård för grovt rånförsök. 19-åringen döms till ett år och sex månaders fängelse för grovt rånförsök. Den tredje mannen, chauffören, frias, men döms för ringa narkotikabrott.

En numera 24-årig man sköts i Hembygdsparken i somras. Han ska ha blivit skjuten med ett hagelvapen enligt åklagare Marie-Louise Holmberg men överlevde skottskadan och kunde uppsöka hjälp. Polisen misstänkte olika personer men slutligen häktades tre män som är 18, 19 och 22 år gamla.

Åtalet mot de tre misstänkta kom i slutet av november och i stämningsansökan skriver åklagaren att personerna i samförstånd bestämt sig för att råna den 24-åriga mannen. När mannen vägrade tömma sina fickor så avlossades det också ett skott som skadade honom.

18-åringen, misstänkt för försök till mord och den 19-årige mannen, misstänkt för försök till grovt rån har varit häktade sedan slutet av juli.

22-åringen, som var chaufför vid tillfället och också han misstänkt för försök till grovt rån, släpptes på fri fot i förra veckan i väntan på dom.

Idag kom domen. Straffet blir ett och ett halvt års fängelse för 19-åringen misstänkt för grovt rån, ett års sluten ungdomsvård för 18-åringen för försök till grovt rån och 22-åringen frias från alla misstankar vad gäller skjutningen i Hembygdsparken men döms för ringa narkotikabrott.

18-åringen var misstänkt också för mordförsök men på den punkten frias han och döms alltså bara för försök till grovt rån.

Åklagare Marie-Louise Holmberg är nöjd med att det blev fällande domar men ska fundera på om det finns anledning att överklaga domen när hon har läst igenom den ordentligt.

– Jag argumenterade för att man är likgiltig inför risken att en person dör om man riktar ett vapen mot personen och skjuter. Att skytten inte har kontroll över hur hagelsvärmen träffar, det är så jag resonerat. När det gäller bevisningen jag presenterade finns det goda grunder för förstahandsyrkandet, alltså mordförsök, säger Marie-Louise Holmberg.

Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om att den 24-årige mannen utsatts för rånförsök och att männen som är 18 och 19 år gamla ska ha utfört den gärningen i samförstånd. Tingsrätten anser också att den 24-årige mannen blivit skjuten med ett hagelgevär och att det är 18-åringen som skjutit. Däremot tycker tingsrätten inte att 18-åringen haft för avsikt att döda mannen med skottet och därför fälls han inte för mordförsök.

Den 24-årige mannen ska få 79 147 kronor i skadestånd av de två männen som döms för försök till grovt rån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista