En man stpr vid ingången till sin biograf.
1 av 2
Ulf Bergren släcker ner sin biograf i Båstad idag. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
En man står i en biosalong.
2 av 2
Ulf Bergren driver Scala bio. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Båstad

Biografer släcker ner i protest mot höjd biomoms

2:25 min

På torsdagen, på kulturminister Alice Bah Kuhnkes födelsedag släcker fyra av landets små biografer ner sina biografer i protest mot den höjda biomomsen som infördes 1 januari 2017.

Två av biograferna är Sagabiografen i Höganäs och Scala bio I Båstad. Ulf Berggren som driver Scala bio i Båstad säger att upproret är en markering till kulturministern.

– Det är en hälsning till henne om att tänka om och tänka rätt. Och vi gör det som en markering om att vi inte kan ha det så här

För Ulf Berggren handlar det om att kunna leva på verksamheten, och det kan han knappt göra som det ser ut just nu förklarar han. Med anledning av den höjda momsen har han blivit tvungen att höja priset på biobiljetterna och konsekvensen har varit att färre går på bio.

– Biografen går med underskott. Jag jobbar över 50 timmar i veckan och kan knappt ta ut någon lön. Det ska inte behöva kosta så mycket att gå på bio, säger han.

 Den första januari 2017 höjdes momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent. Och det är det här som man nu alltså vill protestera mot. Fyra små biografer, förutom Scala bio i Båstad och Sagabiografen i Höganäs är även biografen i Säffle och Vimmerby med.

Lotta Bengtsson i Båstad har fyra barn, att de inte går på bio oftare handlar just om priset.

– Mina barn hade kunnat gå på bio betydligt oftare om priset hade varit lägre. De vill alla ha popcorn och läsk till också. Är man då fyra ungar och två vuxna blir det 1200 kronor bara för att se en film, det blir fruktansvärda summor, säger hon. 

I fem dagar ska biografen vara stängd för filmvisning. Ulf Berggren hoppas nu att fler biografer hänger på upproret och att protesten få effekt. För som det är just nu är han bekymrad.

– Just nu är jag mest orolig för framtiden, om man ser det på lite längre sikt. Vi får väl se vad som händer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista