20171104_KHK Kristianstad HK
1 av 2
Kristianstad Handboll får fyra gånger mindre stöd från kommunen än IFK Kristianstad. Foto: Andreas Hillergren
20171104 IFK Kristianstad
2 av 2
IFK Kristianstad är den förening som får mest stöd. Foto: Andreas Hillergren
Kristianstad

Fyra gånger mer pengar till IFK än till KHK

1:10 min

IFK Kristianstad, med ett lag i herrarnas högsta serie, får mest kommunalt stöd. Kristianstad Handboll, med ett lag i damernas högsta serie, får fyra gånger mindre.

Elithandbollens kvinnor och män lever i olika ekonomiska världar, när det gäller lön och intresse för lagen från spelare, publik och sponsorer.

Enbart i stöd från kommunen får IFK Kristianstad, som har ett lag i herrarnas högsta serie Handbollsligan, över sex miljoner kronor per år. Det betyder att av alla föreningar i kommunen får IFK Kristianstad mest.

Kristianstad Handboll, som har ett lag i damernas högsta serie SHE, får en fjärdedel så mycket stöd.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Fasth (L) förklarar skillnaden med att en större förening med fler medlemmar och spelare får mer aktivitetsstöd för fler träningstimmar.

– Det är per aktivitetstimme som man får stöd. Så föreningar som har många aktivitetstimmar får mer än dem som har mindre, säger han.

De skilda ekonomiska förutsättningarna är inget som Jonas Fasth menar att en enskild kommun kan göra något åt.

– Det styrs av vilka publik-, sponsor- och tvintäkter man har. Där är det tyvärr olika mellan dam- och herridrott generellt. På lång sikt får vi hoppas att det här jämnar ut sig. Det kommunala stödet är lika oavsett om det är dam- eller herridrott, säger Jonas Fasth. 

Stöd till föreningar

Kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad gjorde tidigare i år en utredning om hur det totala stödet till föreningar ser ut när kontantbidrag, lokalsubventioner och allt annat stöd räknas med. Utredningen visade vilka föreningar som fick mest 2015.

1. IFK Kristianstad, 6,1 miljoner kronor. 2. Kristianstads Ishockeyklubb, 4,5. 3. Kristianstad FC, 3,5. 4. Kristianstads Damfotbollsförening, 1,7. 5. Kristianstad Handboll, 1,5.

Kommunen betalar också exempelvis ut elitbidrag på 250 000 kronor vardera till de idrottsföreningar som spelar i sina respektive högsta serier, det vill säga Kristianstad Handboll, Kristianstads Damfotbollsförening och IFK Kristianstad.

Det kan även förekomma andra kommunala stöd som inte finns med i denna beräkning.

Källa: Kristianstads kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista