Slukhål eller en stor grop - förbi kommer man i alla fall inte på väg 2121 just nu.
Slukhål eller en stor grop - förbi kommer man i alla fall inte på väg 2121 just nu. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Osby

Trasig vägtrumma kan vara orsak till slukhål

4:51 min

Trafikverket misstänker att det är det vara en trasig vägtrumma som lett till att skapats ett mycket stort hål i vägen mellan Osby och Glimåkra. Personal är på plats för att gräva sig ner i vägen och se vad som behöver åtgärdas.

– Markerna är väldigt vattensjuka nu och det gör att vattendrag och trummor som den här för väldigt mycket vatten och kan då ta skada av de stora vattenmängderna, säger Stefan Rittbo som är projektledare på Trafikverket.

Under väg 2121 mellan Osby och Glimåkra där hålet uppstått passerar ett vattendrag som just nu är mer vattenfyllt än vanligt. Stefan Rittbo funderar över om vattnet kan ha tagit sig en ny väg vid sidan av vägtrumman som normalt leder vattnet under vägen, eller till och med över den. Då riskererar materialet mellan trumman och asfaltskorpan följa med vattnet och till sist brister asfalten.

– Det får vi konstatera när man gräver upp och åtgärda det här problemet förklarar Stefan Rittbo.

Och just det är man i full färd med nu. Vägen är helt avstängd under tiden och prognosen är att den öppnar igen på fredag eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista