Två porträtt, en man och en kvinna
Henrik Fritzon (S) och Ylva Johansson (S) Foto: TT
Skåne

Så ska Greater Copenhagen-samarbetet utvecklas

5:06 min

Idag samlades Greater Copenhagen-regionens ledande politiker för ett toppmöte i Kristianstad. Då lovade arbetsmarkandsminister Ylva Johansson (S) att lösa A-kasse-problemen mellan länderna.

Idag har Greater Copenhagen-regionens ledande politiker samlats och haft ett toppmöte i Kristianstad. Förutom politiker från Region Skåne, Region Huvudstaden och Region Själland så har representanter från 79 olika kommuner varit på plats för att debattera.

– Det har känts väldigt positivt. Vi har lagt mycket krut på det här samarbetet där alla 79 kommuner i både Sverige och Danmark är med. Vi tycker det är väldigt viktigt att samarbeta med våra danska kollegor eftersom vi till stor del är en gemensam arbetsmarknad och vill skapa en ännu större, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) var också på plats för att tala. Hon är tydlig med vad som måste göras för att utveckla Greater Copenhagen.

– Det här en spännande och dynamisk region som växer men ett av de stor hindren för att växa så snabbt man vill i företagen är kompetensförsörjning men också förstås en del gränshinder som vi ska försöka lösa, säger hon.

Hur ska ni lösa det?

– På mitt ansvarsområde ligger till exempel arbetslöshetsförsäkring och där är min avsikt att under närmaste året försöka lösa de problem som vi har haft när man går från en a-kassa till en annan. Idag löper man stor risk att ramla igenom systemet på grund av ett ganska kort uppehåll som kan bli däremellan.

Är det ett stort och svårt uppdrag att lösa?

– Det krävs en hel de utredningsarbete och ny lagstiftning. Men nu är vi framme och det ska lösas nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista